Ascultă Radio România Reșița Live

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis câteva recomandări pentru români, în perioada vacanţei de 1 Mai, şi anume să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2024, 13:45 / actualizat: 28 aprilie 2024, 16:10

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

– La cumpărarea produselor din carne tocată, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului!

– Urmăriţi modul de etichetare. Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

– Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!

– Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!

– Nu cumpăraţi produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!

– La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, a scris Paul Anghel, sâmbătă pe Facebook.

El a mai spus că, în cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte:

„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”.

Anghel a adăugat că, „înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”.

„Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, mai precizează directorul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, în anii trecuţi, sau fost constatate abateri, dintre care Anghel menţionează:

„- folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor:

– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare);

– utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup);

– comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);

– utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;

– nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor;

– decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;

– schimbarea stării termice iniţiale a produselor;

– folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;

– utilizarea unui cântar fără verificare metrologică;

– prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);

–  utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

– Deficienţe de informare către consumator, de exemplu:

– lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen;

– lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate;

– lipsa afişării datei limită de consum”.

Începe „Rabla” 2025: producătorii auto se pot înscrie în program din 30 aprilie
Naţional duminică, 27 aprilie 2025, 06:56

Începe „Rabla” 2025: producătorii auto se pot înscrie în program din 30 aprilie

Programul „Rabla” 2025 demarează săptămâna viitoare, cu înscrierea producătorilor auto în program, care se poate face începând cu data...

Începe „Rabla” 2025: producătorii auto se pot înscrie în program din 30 aprilie
Peste 250 de locuri, scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 16:21

Peste 250 de locuri, scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații

Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale...

Peste 250 de locuri, scoase la concurs la instituții de învățământ ale MApN și Academiei de Informații
O procesiune a tăcerii și credinței: ultimul drum al Papei Francisc
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 14:08

O procesiune a tăcerii și credinței: ultimul drum al Papei Francisc

Într-o atmosferă de profundă emoție și respect, sicriul Papei Francisc a părăsit sâmbătă Vaticanul, îndreptându-se spre locul de veci,...

O procesiune a tăcerii și credinței: ultimul drum al Papei Francisc
Funeralii Papa Francisc/ Piața Vaticanului a fost deschisă credincioșilor pentru a participa la funeralii
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 10:53

Funeralii Papa Francisc/ Piața Vaticanului a fost deschisă credincioșilor pentru a participa la funeralii

Piața Sfântul Petru de la Vatican a fost deja deschisă publicului sâmbătă dimineața pentru a permite participarea la funeraliile Papei...

Funeralii Papa Francisc/ Piața Vaticanului a fost deschisă credincioșilor pentru a participa la funeralii
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 08:32

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt...

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 06:52

Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu – prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif

Președintele interimar Ilie Bolojan și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă, la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale...

Funeralii Papa Francisc/ Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu – prezenți la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif
Naţional sâmbătă, 26 aprilie 2025, 06:44

Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă – zi de doliu național

Sâmbătă este zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc. Guvernul a aprobat, joi, în ședință, o hotărâre în...

Funeralii Papa Francisc/ Sâmbătă – zi de doliu național
Naţional vineri, 25 aprilie 2025, 17:39

ICCJ respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia Curţii de apel Ploieşti

ICCJ respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia...

ICCJ respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia Curţii de apel Ploieşti