Ascultă Radio România Reșița Live

Punctele gastronomice locale doar cu avizul DSVSA

Cinci puncte gastronomice locale au fost înfiinţate şi sunt funcţionale în zonele rurale din Caraş-Severin.

Punctele gastronomice locale doar cu avizul DSVSA

Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 februarie 2024, 11:32 / actualizat: 10 februarie 2024, 12:51

Producătorii sau fermierii care doresc să deschidă astfel de forme de alimentaţie publică se pot adresa Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru a afla condiţiile de solicitare şi eligibilitate, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul DSVSA, medicul veterinar Pavel Borchescu:

Punctele gastronomice locale sunt unități de alimentație publică de tip familial din mediul rural, un instrument la îndemâna gospodăriilor țărănești care oferă servicii turistice. Sunt bucătării particulare care servesc turiștilor rețete specifice zonei și se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești. Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familiar care vor să presteze turismul de scară mică cu maximum 12 persoane deodată la o masă. Turismul acesta poate fi considerat turism rural sau turism cultural cu meniuri specifice locului zonei respective, rețete specifice bucătăriei localnicilor, defapt să fi oaspete la masa lor și să mănânci bucate ca la mama acasă.

Promovarea zonelor rurale cu potențial turistic cu o puternică tradiție culinară contribuie semnificativ la completarea veniturilor localnicilor care desfășoară activități în acest domeniu în cadrul acestor puncte gastronomice locale. Alimentele trebuie să fie preparate și servite numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia şi a căror stare de igienă și sănătate este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, produsele în majoritatea lor să provină din ferma proprie sau și de la alți producători locali autorizați sau înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Este necesar să fie aplicate reguli generale de igienă și să poată fie asigurată trasabilitatea materiilor prime și a ingredientelor din care se prepară și se servesc alimente.

Cei care doresc să înființeze puncte gastronomice locale se pot adresa Direcției sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor Caraș-Severin pentru obținerea documentului de înregistrare sanitar-veterinară.

La nivelul județului Caraș-Severin, în acest moment, conform catagrafiei pe care o deținem sunt înregistrate 5 puncte gastronomice locale: unul în comuna Prigor, unul în comuna Carașova, un punct în localitatea Slatina Nera comuna Sasca Montană, un punct în satul Ilidia comuna Ciclova Română și un punct în comuna Turnu Ruieni la Borlova„.

Pavel Borchescu a mai subliniat că, într-un punct gastronomic local, pot servi masa maximum 12 persoane, iar ingredientele meniurilor trebuie să aibă specificul local al zonei.

Foto: arhiva

Tot mai mulți copii, victime ale abuzului și neglijenței în Timiș. DGASPC: „Cazurile de plasament în regim de urgență au crescut”
Actualitate marți, 17 iunie 2025, 12:18

Tot mai mulți copii, victime ale abuzului și neglijenței în Timiș. DGASPC: „Cazurile de plasament în regim de urgență au crescut”

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de abuz și violență asupra copiilor continuă să îngrijoreze autoritățile. Potrivit datelor...

Tot mai mulți copii, victime ale abuzului și neglijenței în Timiș. DGASPC: „Cazurile de plasament în regim de urgență au crescut”
„Împreună pentru un oraș mai curat” în Moldova Nouă
Actualitate marți, 17 iunie 2025, 09:58

„Împreună pentru un oraș mai curat” în Moldova Nouă

Primăria Moldova Nouă lansează campania „Împreună pentru un oraș mai curat”. Voluntarii sunt așteptați în număr cât mai mare,...

„Împreună pentru un oraș mai curat” în Moldova Nouă
Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara se extinde cu fonduri europene
Actualitate marți, 17 iunie 2025, 09:51

Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara se extinde cu fonduri europene

Secția ATI, a Spitalului Județean Timișoara, va fi extinsă cu patru saloane și opt paturi noi, în cadrul unui proiect transfrontalier cu...

Secția ATI a Spitalului Județean Timișoara se extinde cu fonduri europene
Feribotul Baziaș 4, încă ancorat la mal: autoritățile promit reluarea cursei Moldova Nouă – Serbia în cel mult o lună
Actualitate marți, 17 iunie 2025, 08:00

Feribotul Baziaș 4, încă ancorat la mal: autoritățile promit reluarea cursei Moldova Nouă – Serbia în cel mult o lună

Deși sezonul estival a început, feribotul Baziaș 4 de la Moldova Nouă este în continuare nefuncțional, iar traversarea Dunării spre Serbia...

Feribotul Baziaș 4, încă ancorat la mal: autoritățile promit reluarea cursei Moldova Nouă – Serbia în cel mult o lună
Actualitate luni, 16 iunie 2025, 16:31

Reabilitarea Școlii Nr. 8 din Reșița: Primăria răspunde acuzațiilor și anunță evacuarea constructorului

Demarate în urmă cu patru ani, lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 8 din Reșița se apropie în sfârșit de final. Însă...

Reabilitarea Școlii Nr. 8 din Reșița: Primăria răspunde acuzațiilor și anunță evacuarea constructorului
Actualitate luni, 16 iunie 2025, 14:43

Accident mortal pe Centura Lugojului

Un grav accident rutier a avut loc luni, la prânz, pe Centura Lugojului. Pompierii au intervenit pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor...

Accident mortal pe Centura Lugojului
Actualitate luni, 16 iunie 2025, 14:40

Primăria Reșița a preluat mai multe active de la UCMR, care vor primi o nouă destinaţie

O parte dintre fostele active ale Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR) au fost preluate de Primăria Reșița și urmează să fie...

Primăria Reșița a preluat mai multe active de la UCMR, care vor primi o nouă destinaţie
Actualitate luni, 16 iunie 2025, 14:08

Mircea Fechet: Autoritățile sunt în alertă. Pericol crescut de incendii de pădure în vestul și sud-vestul țării

În contextul unui sezon estival preconizat a fi secetos și marcat de temperaturi extreme, autoritățile se concentrează pe prevenirea și...

Mircea Fechet: Autoritățile sunt în alertă. Pericol crescut de incendii de pădure în vestul și sud-vestul țării