Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:34

Astăzi vă propun o porție de Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă. Sosul cremos de paste se face cu parmezan și brânza Mozzarella, usturoi, busuioc, fulgi de ardei roșu măcinați, boia de ardei.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de paste fettuccine
– 300 de gr de ciuperci feliate subțiri
– două linguri de ulei de măsline
-10 creveți mari sau 20 de creveți mici decorticați
– 3 căței de usturoi tocați
– o jumătate de cană de parmezan și alta de mozzarella mărunțite
– câte un sfert de linguriță de busuioc uscat, boia, sare și fulgi de ardei roșu.

Gatim pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj și le scurgem. Păstrăm o parte din apa în care au fiert pastele.

Într-o tigaie mare turnăm două linguri de ulei de măsline și punem imediat usturoiul și creveții.
Gătim la foc mediu spre mare aproximativ un minut pe fiecare.
Presărăm busuioc uscat, boia de ardei, fulgi de ardei roșu zdrobiți și sare. Gătim încă unul sau două minute, amestecând din când în când, până crevetii devin roz pe ambele parți.
Scoatem creveții din tigaie. Dacă creveții sunt mai puțin copți  este în regulă pentru că vom continua să-i gătim în sos.

La aceeași tigaie, acum goală, adăugăm ciupercile feliate. Dacă este necesar mai punem puțin ulei.
Gătim la foc mediu spre mare aproximativ două minute, amestecând din când în când, până când ciupercile devin moi și eliberează sucuri. presărăm puțină sare la jumătatea gătitului.

În tigaia cu ciuperci, adăugăm acum creveții gătiți. Punem și puțină apă caldă și aducem la fiert.
Răsfirăm jumătate din cantitatea de parmezan și mozzarella. Aducem la fierbere și reducem imediat focul. Gătim și amestecăm continuu, până când brânza se topește.

Începem să adăugăm treptat brânza rămasă în timp ce amestecăm. Nu adăugați toată brânză deodată. Puneți doar cât sosul să devină cremos fără să fie prea gros. Este posibil să nu folosiți toată brânza rămasă.
Se ia de pe foc. Gustăm și adăugăm mai multă sare dacă este necesar.
Transferăm pastele fierte și scurse în tigaia cu creveți, ciuperci și sos de smântână. Reîncălzim la foc mediu și amestecăm bine.

Dacă sosul de smântână este prea gros și îl doriți mai subțire adăugați puțină apă în care au fiert pastele (în timp ce sosul fierbe la foc mic spre mediu) până obțineți consistența dorită.
Asezonăm cu mai multă sare și presărăm mai mulți fulgi de ardei roșu zdrobiți și busuioc, dacă doriți.

Serviți și bucurați-vă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă inspirată de la Chef Massimo Bottura)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă