Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Articol editat de Radio Resita, 2 septembrie 2023, 07:00

Poposim în insula Cipru pentru a gusta Supă de lămâie cu ouă. „Avgolemono”, căci așa se numește supa de ou cu lămâie și este ceva ce fiecare gospodărie cipriotă o prepară. Nu este nimic elegant, dar este o supă foarte îndrăgită de mulți. Este o supă reconfortantă și delicioasă. Se gătește în toate bucătăriile din jurul Mediteranei. Este posibil să fi fost răspândită în regiune de evreii sefarzi după ce au fost expulzați din Spania în 1492.  

Folosim ca ingrediente pentru Avgolemono:
– 7 căni de supă bună de pui de casă
– treisfert de cană de orez
– două sau trei ouă mari
– mazăre proaspătă fiartă
– jumătate de cana apa rece
– sucul de o lămâie mare
– sare si piper negru proaspăt râșnit

Într-o oală turnăm bulionul de pui. Punem și orezul la fiert în supa de pui. Dacă faceți atunci bulionul de pui asigurați-vă că bucățile de carne sunt gătite suficient când adăugați orezul.  După ce și orezul este gata scădem temperatura și punem jumătate de cană de apă rece.
Într-un castron batem ouăle cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugăm o lingură de apă la acest amestec de ouă și suc de lămâie.
Turnăm în compoziție puțin câte puțin din bulionul de pui până ajung ouăle bătute cu zeamă de lămâie la temperatura supei. Trebuie bătut încontinuu pentru a evita coagularea.
Turnăm amestecul de ouă încet în oala de supă amestecând constant. Ridicăm temperatura supei fără a ne opri din amestecat. Reglăm gustul de sare și piper.  
Fierbem niște boabe de mazăre verde și le adăugăm în supă  când o servim. Dacă doriți puteți presăra deasupra piper negru proaspăt râșnit pentru un plus de aromă.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă