Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Biryani irakian

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Revin după câteva luni în bucătăria irakiană sau bucătăria mesopotamiană. Aceasta are o istorie îndelungată de aproximativ 10.000 de ani, de la sumerieni, akkadieni, babilonieni, asirieni și perșii antici. Tablele găsite în ruinele antice din Irak arată rețete pregătite în temple în timpul festivalurilor religioase fiind primele cărți de bucate din lume. Irakul antic, sau Mesopotamia, găzduia o civilizație sofisticată și foarte avansată, în toate domeniile cunoașterii, inclusiv în artele culinare. Cu toate acestea, bucătăria irakiană a atins apogeul în epoca de aur islamică, când Bagdadul era capitala Califatului Abbasid (750–1258). Astăzi, bucătăria din Irak reflectă această moștenire bogată, precum și influențele puternice din tradițiile culinare ale Iranului vecin (vechea Persie), Turcia și Siria.
Lămâia, menta, mărarul, pătrunjelul și coriandru sunt ingrediente cheie în multe feluri de mâncare irakiene și le veți găsi cu generozitate folosite pentru a adăuga acea notă suplimentară de gust multora dintre mâncărurile lor. În timp ce gustul este important, nutriția este un factor esențial în mâncarea irakiană, legume precum ardeiul verde, roșiile, dovleceii fiind ingrediente comune și de obicei însoțite de orez, carne și iaurt. Și odată ce o masă este completă, nimic nu o dă mai bine decât cafeaua arabă tare și fără zahăr sau un suleimani, adică ceai fără lapte.
Astăzi avem la masă Biryani irakian.
Ne aprovizionăm cu:
– 300 de gr de carne tocată de miel
– o jumătate de legătură de pătrunjel tocat fin
– o ceapă galbenă mare tocată și ea mărunt
– 220 de gr de ulei de măsline extravirgin pentru prăjire
– un cartof mare tăiat cubulețe mici
– un morcov tăiat în cuburi medii
– jumătate de cană mazăre verde
– 800 de gr de carne de pui fiartă, fără oase, piele și mărunțit
– două linguri de stafide
– tot două linguri de migdale curățate și prăjite
– trei sferturi de cană de vermicelli sau de tăieței subțiri
– două cuburi de concentrat de găină
– un sfert de linguriță de șofran sau de cardamon
– sare și piper negru proaspăt râșnit după gust.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Biryani irakian

Articol editat de Radio Resita, 23 august 2023, 12:00

Să facem Biryani irakian. Într-un bol mare combinăm carnea tocată de miel, ceapa și pătrunjelul. Condimentăm cu sare și piper. Frământăm temeinic și facem bile mici.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, așezăm chiftelele și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 10 minute sau până când rotocoalele de carne sunt gătite. Scoatem și lăsăm deoparte.
Prăjim cartofii și morcovul tăiați în cuburi mici în uleiul încins. Rezervăm două linguri de ulei și punem deoparte bucățile de cartofii și morcovul într-un vas în care am pus hîrtie absorbantă. Acoperim cu o altă bucată de hârtie pentru absorbirea excesului de ulei.
Într-o cratiță medie, încălzim uleiul rezervat și călim ceapa până se înmoaie apoi adăugăm mazărea verde, carnea de pui mărunțită, stafidele, măcinătura de piper negru, șofranul, migdalele, chiftelele preparate, cartofii și morcovul. Se amestecă ușor până se combină bine ingredientele și se pune deoparte. Reglăm gustul de sare.
Într-o oală medie, topim unt, adăugăm vermicelli și amestecați până când pastele își schimbă culoarea în maro auriu. Punem orezul, cuburile concentrate de găină și condimente. Amestecăm câteva secunde apoi turnăm apă și continuăm să amestecăm constant până ajunge la punctul de fierbere. Acoperim cu capacul și fierbem la foc mic timp de 20 de minute sau până când orezul este gata.
Adăugăm amestecul de carne și legume peste orez și amestecăm cu blândețe. Acoperim din nou și mai gătim încă cinci minute, apoi servim cald, alături de salată de varză albă proaspătă sau de salată verde.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă