Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Qidreh

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională a Palestinei.
În lume există aproximativ 14 milioane de palestinieni, dintre care peste 5 milioane sunt refugiați. Două dintre cele mai mari concentrații ale acestor refugiați în afara lumii arabe sunt în Chile și SUA. De la strămutarea inițială a palestinienilor, în timpul Războiului din 1948, mulți descendenți încă nu au pus piciorul în patria lor. Unii nici măcar nu mai sunt familiarizați cu limba, obiceiurile, muzica și tradițiile, dar dacă există un lucru care a supraviețuit deceniilor de expatriere, acesta este mâncarea.
Mâncarea palestiniană acoperă întreaga geografie, de la munții Galileii până la văile din sud, de la coasta Yaffa până la Cisiordania.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Qidreh

Articol editat de Radio Resita, 31 mai 2023, 07:00

Preparatul caracteristic al orașului palestinian Hebron, Qidreh, este plin de carne fragedă cu oase de miel și orez aromat condimentat.
Pentru bulionul de miel pregătim:
– 3 kg de cotlete de miel cu os
– 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
– o lingură rasă de cardamom
– două foi de dafin
– o linguriță de ienibahar măcinat, semințe de coriandru măcinate, semințe de chimen măcinate, turmeric și piper negru proaspăt măcinat
Mai avem nevoie de:
– o ceapă galbenă mare lăsată întreagă
– doi litri de apă și sare după gust.  
Într-un vas olandez de 8 litri sau într-o oală de același volum încălzim uleiul de măsline la foc mediu spre mare.
Pentru a nu înghesui carnea o rumenim în reprize de câte cinci minute pe fiecare parte. După ce am terminat de pregătit toate cotletele o să le punem din nou în vas.
Presărăm cardamomul, punem și frunzele de dafin, ienibaharul, scorțișoara, piperul negru, semințele măcinate de coriandru, chimen, turmeric și ceapa întreagă. Turnăm apă și asezonăm cu sare după gust. Dăm focul la maxim și spumăm de câte ori se impune. După două ore carnea ar trebui să fie fragedă.
Se ia vasul de pe foc și se strecoară bulionul de miel printr-o strecurătoare cu plasă fină. Se aruncă ceapa și foile de dafin. Transferăm carnea de miel pe un platou și o lăsăm deoparte.
Pentru prepararea orezului avem nevoie de:
– două căni de orez cu bob mediu
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– două linguri de unt nesarat
– o ceapă galbenă mare feliată subțire
– 15 căței medii de usturoi
– o linguriță de chimen măcinat
– o conservă de năut din care se scurge apa și se spală boabele
– câte un sfert de linguriță de ienibahar măcinat, scorțișoară și semințe de coriandru măcinate
– o linguriță de turmeric și piper negru proaspăt măcinat după gust.

Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius. Într-un vas olandez încălzim uleiul de măsline și untul la foc mediu până când untul se topește. Adăugăm ceapa, micșorăm focul la mediu spre scăzut și gătim.  Ocazional amestecăm până se înmoaie și devine auriu, cam 10 până la 15 minute.
Adăugăm usturoiul și amestecăm până când și acesta începe să capete o nuanță aurie, aproximativ 2 minute. Presărăm sare, chimen, ienibahar, scorțișoară, piper negru, coriandru și turmeric și mai gătim timp de maxim două minute, apoi punem orezul și năutul.  Amestecăm până se omogenizează bine.
Turnăm un litru de bulion de miel în orez, setăm temperatura la maxim și aducem bulionul la fierbere. Păstrăm bulion și  pentru o altă utilizare. Luăm vasul de pe foc, punem deasupra orezului cotletele de miel, acoperim vasul cu capac și introducem în cuptor preț de o oră până când orezul este complet gătit, bulionul a fost absorbit și mielul s-a rumenit pe suprafața expusă. Scoatem din cuptor și lăsăm acoperit la odihnă timp de 15 minute.
Pentru tușa finală prăjim ușor o cană de migdale și le feliem cu grijă, tocăm frunze de pătrunjel și pregătim iaurt simplu.
Descoperim oala, presărăm migdalele prăjite și pătrunjel tocat. Punem într-un bol, pe masă, iaurtul. În mod tradițional, când sunt servite la adunări mari, bucățile de carne sunt îndepărtate, oala este răsturnată pe un platou mare de servire, apoi bucățile de carne sunt rearanjate deasupra și stropite cu garnitura. Cu toate acestea, arată la fel de frumos servit și din vasul olandez. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață