[AUDIO]La loc comanda! Nu se mai taie clase de liceu în Caraş-Severin

Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin a reactualizat Proiectul Planului de Şcolarizare pentru anul 2023-2024, după ce, fosta conducere a instituţiei a decis tăierea a patru clase de liceu.

În luna februarie a acestui an, în urma scăderii populaţiei şcolare, fostul inspector general şcolar al ISJ, Carina Pristavu, a decis reducerea numărului de clase la Colegiul Naţional “Diaconovici Tietz”, Colegiul Naţional “Mircea Eliade” şi Liceul Teoretic “Traian Vuia” din Reşiţa şi Colegiul Naţional “C.D. Loga” din Caransebeş.  

La începutul acestei săptămâni, noua conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean a revenit asupra deciziei, însă doar în ceea ce priveste cele trei colegii, în urma memoriilor depuse de conducerea acestor unităţi de învăţământ.

Situaţia a creat nemulţumiri în rândul conducerii şi a cadrelor didactice de la Liceul Teoretic “Traian Vuia” din Reşiţa, care au avut în cursul zilei de joi, 16 martie, o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Mă bucur să constat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin a avut deschiderea de a reanaliza cifrele pe care s-a fundamentat decizia anterioară, cu o singură precizare: într-adevăr, în ianuarie s-au depus propunerile şcolilor pentru Proiectul Planului de Şcolarizare la cele patru licee teoretice, trei din Reşiţa şi unul din Caransebeş. S-a aprobat mai puţin cu o clasă decât au solicitat şcolile, în ideea că trebuie dezvoltat, şi am înţeles acest lucru, învăţământul profesional şi tehnic.

Am depus toate şcolile memorii în februarie. Pe argumente, am fost convocaţi toţi, în 16 februarie, şi ni s-a explicat că reţeaua şcolară nu poate duce mai multe clase decât au fost aprobate iniţial, şi că rămâne în vigoare planul Proiectului de Şcolarizare aprobat în ianuarie şi aici ne-am oprit.

Am avut bunul simţ să înţelegem că un memoriu care deja s-a respins se opreşte acolo. Nu putem să revenim la acelaşi for care l-a respins, lucru care nu s-a întâmplat la celelalte trei şcoli care au depus zilele trecute din nou memoriu cu aceeaşi temă, cu acelaşi subiect, cu aceleaşi solicitări. S-a reluat în discuţie, în data de 13, doar pentru şcolile care au depus atunci memoriu.

De aici am avut reacţia. Ni s-a părut discreţionară rediscutarea Proiectului Planului de Şcolarizare fără să fim puşi la masă, din nou, toţi cei patru reprezentanţi ai şcolilor în discuţie,” a declarat directorul Liceului Teoretic “Traian Vuia” din Reşiţa, Bianca Stanciu.

Prezent la întâlnire, inspectorul scolar general, Lucian Miclău a declarat însă că există soluţii şi în acest caz.

O să facem Consiliu de Administraţie şi o să le aprobăm această clasă, pentru că avem de la Ministerul Educaţiei aprobare pentru suplimentarea cu o clasă, încadrându-ne în numărul total de clase pe judeţ care a fost aprobat prin hotărârea Consiliului de Administraţie din luna ianuarie.

Colegii de la Vuia au înţeles, şi-au expus punctele de vedere, noi ne-am expus punctul nostru de vedere şi urmează ca acest memoriu, pe care ei ni l-au transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean marţi, să fie analizat şi această clasă să fie aprobată.”

La ora actuală, Proiectul Planului de Şcolarizare pentru anul 2023-2024 a revenit la forma propusă initial de către conducerea celor 4 unitati de învăţământ: Colegiul Naţional “Diaconovici Tietz”, Colegiul Naţional “Mircea Eliade” şi Liceul Teoretic “Traian Vuia” din Reşiţa şi Colegiul Naţional “C.D. Loga” din Caransebeş. În concluzie, pentru anul şcolar 2023-2024, Proiectul Planului de Şcolarizare va fi aprobat pentru un număr de 83 de clase.

Cele mai citite

Related Articles