[AUDIO-FOTO] Cetăţenii iresponsabili poartă vina înmulţirii necontrolate a câinilor de pe domeniul public

Câinii maidanezi – veşnica problemă a municipiului Reşiţa.

Cu toate că la nivelul municipiului funcţionează un padoc al Primăriei şi alte câteva administrate de asociaţii particulare, problema câinilor fără stăpân tot nerezolvată este. Am primit sesizări la redacţie privind haitele de câini care ameninţă locuitorii din cartierele oraşului, oameni lipsiţi de apărare care ni s-au adresat şi ne-au solicitat ajutorul. Ne-am deplasat în teren cu unul dintre cetăţenii care ne-a sesizat problema:

Am fost invitat la o nuntă într-o locație în zona fostei Platforme Crosi și am avut inspirația să merg cu mașina și spre surprinderea mea, de la mijlocul drumului, deci în zona în care sunt tot felul de ateliere, hale mai vechi, era un grup de oameni care mergeau tot la nuntă și erau înconjurați de o haită de câini. Am zis, uite ce inspirat am fost să nu vin pe jos, în fine, am oprit, am claxonat, câinii au fugit. Părerea mea este că atelierele acestea, care sunt aici își păzesc mai ieftin cu haitele de câini proprietățile decât cu un angajat, în general. Autoritățile ar trebui să gestioneze, în sensul că să adune acești câini, să-i țină în padocuri, să-i microcipeze. Adică legi sunt, dar legile acestea sunt ignorate, nu prea își fac treaba autorităţile, după părerea mea şi din păcate se întâmplă lucruri regretabile.” 

Nici autorităţile nu se implică suficient în gestionarea câinilor fără stăpân, deşi legi există, marea problemă a înmulţirii acestora sunt însă cetăţenii‘, pentru că aceştia nu îşi asumă răspunderea pentru patrupezii pe care şi i-au însuşit şi nici nu participă la campaniile de sterilizare gratuite, organizate periodic”, a precizat pentru Radio Reşiţa Loredana Micloşină din partea Asociaţiei Dogs Center:

Oamenii sunt de vină pentru câinii de pe străzi. O dată ce ne luăm un cățel, ar trebui să fim conștienți că da, acest câine ne aparține și nu putem să-l aruncăm când avem noi chef, pe stradă, pentru că așa se practică la noi. Unii își lasă câinele pe stradă şi când își amintește de el, îl bagă înapoi în casă. Nesterilizat, normal că se înmulțește, iar după aceea tot oamenii urlă că vai, câți câini sunt pe străzi. Când am avut noi campanii de sterilizări gratuite, am rugat oamenii care hrănesc astfel de căței care sunt abandonați la marginea drumului sau oriunde ar fi, să-i aducă la sterilizat. Pentru că degeaba doar îi hrănim, ei se înmulțesc nonstop. Nu vom ajunge niciunde continuând astfel.

Loredana Micloşină a mai subliniat că, foarte multe proprietăţi private nu sunt îngrădite corespunzător, iar câinii ies pe domeniul public când şi cum vor. Nefiind sterilizaţi, se înmulţesc, ajung adulţi, se retrag în diferite zone, formează grupuri şi pot avea comportamente agresive atât faţă de oameni, cât şi faţă de alte animale.

Problema rezolvării situaţiei este una simplă: intervenţia cumulată a serviciului de ecarisaj al Primăriei cu Poliţia Locală şi cea a animalelor care conlucrând ar putea gestiona acest impediment, ajuns o permanentă ameninţare, a conchis aceasta.

Cele mai citite

Related Articles