A murit scriitorul Daniel Vighi. Primăria Timişoara i-a acordat, zilele trecute, titlul de cetăţean de onoare

Profesorul şi scriitorul Daniel Vighi a murit sâmbătă, după o lungă luptă cu boala. Anunţul a fost făcut de prietenii acestuia, dar şi de primarul Dominic Fritz care, în urmă cu două zile, i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, însă premiul a fost ridicat de soţia lui Vighi, el fiind în spital.

Daniel Vighi a marcat viaţa Timişoarei atât de profund şi iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru oraşul lor o pot face. Implicarea lui în scrierea Proclamaţiei de la Timişoara, activismul civic şi credinţa în valorile democraţiei, profundul respect faţă de Timişoara europeană, speranţele semănate în Societatea Timişoara, încăpăţânarea de a apăra patrimoniului oraşului, talentul şi farmecul cu care scotea la lumină şi făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale – au schimbat definitiv oraşul şi pe noi. Alaltăieri am decernat titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire şi care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viaţă ai scriitorului, cu colaboratori, foşti studenţi, oameni care îl apreciază şi cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri şi istoria ultimelor decenii a Timişoarei: cu rezistenţa prin cultură, curaj, speranţă şi multă luptă. Dar niciodată abandon. Astăzi, după o cruntă suferinţă, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moştenire civică şi literară pe care ne-a lăsat-o. Odihneşte-te în pace, Daniel Vighi! Timişoara nu te va uita”, a scris,pe Facebook, Dominic Fritz.

Scriitorul Daniel Vighi, în vârstă de 66 de ani, era internat în spital de mai multă vreme.

Vighi a absolvit în 1980 cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii de Vest din Timişoara, iar cinci ani mai târziu a debutat cu volumul de proză scurtă ”Povestiri cu strada Depozitului”, pentru care a şi primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor.

În decembrie 1989 a participat la mişcările de protest de la Timişoara care au declanşat Revoluţia anticomunistă.

A publicat zeci de volume de-a lungul anilor, nu doar de proză, ci şi diferite studii sau eseuri.

Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Româia, ASPRO, membru fondator al Societăţii Timişoara, al Alianţei Civice şi a fost membru al Partidului Alianţei Civice.

A fost, de asemenea, coautor şi semnatar al Memorandumului pentru construcţia regională a României, 2001, preşedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timişoara.

Sursa-foto-Youtube

Cele mai citite

Related Articles