Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

În mod tradiţional, la masa de Paşti, majoritatea populaţiei consumă carne de miel sau de ied, ouă, brânzeturi, cozonac, legume şi verdeţuri de sezon, dar şi alte alimente specifice, în funcţie de zona geografică şi obiceiurile locale.

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 aprilie 2022, 16:05

Simbolismul general al mielului, respectiv al oii şi al berbecului este unul foarte vechi, căci oile au fost printre primele animale domesticite de către om.

Sacrificarea ovinelor era practicată deja de geto-daci, pentru că tăierea mieilor la sosirea primăverii, simboliza renaşterea naturii printr-un festin la care trebuia consumată, în mod special, carnea animalului domestic aflat cel mai la îndemână şi, detaliu important, care se năştea în primele luni ale anului.

În toate casele din zona noastră„, mărturiseşte crescătorul de ovine Mihai Sprâneană din Ţerova, „mielul nu lipseşte pentru că există tradiţie religioasă şi creştinească în primul rând şi în cel de-al doilea este un lucru pe care ni-l dorim cu toţii în preajma Paştilor, odată cu venirea primăverii. În zona noastră, în prima sau cea de-a doua zi de Paşti, finii vin la naşi cu un mic plocon, altul decât la Crăciun când aduc lopăciţa de la porc, adică partea dreaptă din faţă, piciorul, la Paşti vin cu ouă roşii, dar şi cu ouă nevopsite, pe care urmează să le vopsească naşii după plecarea finilor.

Pe masa de Paşti nu lipseşte carnea de miel şi bineînţeles restul mâncărurilor, precum este tradiţionala supă bănăţeană din cocoş, ciorba de miel, sarmalele şi friptura care este şi de miel, dar şi de porc. Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, gospodinele prăjiturile, dar majoritatea dintre ele nu le simt gustul decât în ziua de Paşti pentru că ţin post.

În ce mă priveşte, aşa se întâmplă, pe masa de sărbătoare punem totul ce am crescut în propria gospodărie.

Doresc ascultătorilor şi echipei Radio Reşiţa sărbători fericite, luminate şi binecuvântate, multă sănătate şi să auzim de bine!

Mihai Sprânceană
MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 11:18

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 5...

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Agricultură marți, 2 septembrie 2025, 21:02

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților pentru ajutorul de stat acordat fermierilor, destinat...

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița