Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Au început fătările în fermele de ovine din Caraş-Severin

Campania de fătări la ovine a început, în majoritatea fermelor, iar crescătorii acordă o atenție sporită animalelor în această perioadă. Declanşarea campaniei de fătări reprezintă un moment de maxim interes pentru fiecare oier. Producţia de lapte şi carne este sever dependentă de buna desfăşurare a fătărilor.

[AUDIO-FOTO] Au început fătările în fermele de ovine din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 ianuarie 2022, 14:43

Fermierul Mihai Sprânceană, din Ţerova, spune că totul merge bine, deocamdată, și că la el la fermă oile fată câte doi miei, datorită rasei lor – țurcană brează. Acesta a mai adăugat și că „mieii rămân lângă mamă, până îi înţărcăm din două motive: fie îi videm şi ajung de Paşti pe masa oamenilor, fie rămân pentru înmulțire şi urmează altă alimentaţie. De regulă mielul este luat de lângă oaie în preajma Paştilor, indiferent de motiv. Ca dată înseamnă în jurul lui 1 Mai, fie ceva mai devreme sau câteva zile mai târziu. După înţărcare, oile mature merg la muls pentru brânză, se scot pe păşune şi se măsoară. Măsuratul oilor este un obicei străvechi, cu tradiţie, mai ales pentru crescătorii de ovine este un moment de bilanţ. Se vede cum ai ţinut oaia în timpul iernii. Se mulg oile şi se măsoară cantitatea de lapte şi în funcţie de aceasta se vede cam câtă brânză vor produce în timpul verii. Se vede cât de bine le-ai întreţinut, cât de bine le-ai tratat, le-ai hrănit şi în funcţie de toate astea obţii şi roadele în lunile care urmează.

În prezent, în ferma lui are aproximativ 270 de ovine dintre care 220 fătătoare, fătaţi cam 130 de miei de la peste 90 de oi, iar fătările continuă; până la 25 de fătări pe zi.

Mihai Sprânceană povestește, deasemenea, care este secretul frumoasei ferme, pe care o deține:

Când nu este zăpadă le scoatem, dar nu neaparat ca să păşuneze, ci mai mult pentru mişcare. Oile cu miei nu iasă momentan afară şi când mai cresc, îi scoatem, doar pe raza fermei, că vrem să se hrănească cum trebuie, să fie sănătoşi, să nu ia boli. În primele două săptămâni nu primesc decât lapte de mamă pentru că aşa e bine. Noi în fiecare zi stoarcem oile, pentru că nu toţi mieii reuşesc să consume tot laptele, şi-atunci se strică la pulpă. Oile mamă au cu ce să le hrănească, iar după două-trei săptămâni când încep să crească, şi au nevoie de mai multă hrană, le dăm nişte concentrate speciale pentru a le ajuta la creştere şi nu la îngrăşare. Este vorba despre un nutreţ combinat şi sănătos.  Pentru îngrăşare primesc mai târziu altfel de aliment.

Etichete:
MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
Agricultură luni, 8 septembrie 2025, 11:18

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre pentru modificarea art. 5...

MADR simplifică procedura pentru „Ajutorul de minimis” destinat producției de legume în spații protejate
APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Agricultură marți, 2 septembrie 2025, 21:02

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților pentru ajutorul de stat acordat fermierilor, destinat...

APIA plătește peste 116 milioane lei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I/ 2025
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 15:23

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole

În România există reglementări clare referitoare la tăierea nucilor și castanilor – specii protejate prin legi speciale – dar și la...

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin eliberează autorizaţii pentru tăierea pomilor valoroşi și înființarea plantațiilor pomicole
Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură luni, 1 septembrie 2025, 13:48

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial

Județul Caraș-Severin deține în prezent doar 12 produse tradiționale atestate, deși potențialul gastronomic al zonei este mult mai mare....

Atestarea produselor tradiționale din Caraș-Severin stagnează: zero noi și doar 12 certificate oficial
Agricultură vineri, 29 august 2025, 21:37

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi

Legume pentru murături – recoltă bogată, dar cumpărători rezervaţi A început sezonul murăturilor, însă piețele din Caraş-Severin nu mai...

Sezonul murăturilor a luat startul în Caraş-Severin: piețe pline, dar cumpărători rezervaţi
Agricultură marți, 26 august 2025, 18:08

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești

Agromalim, cel mai important târg internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje din vestul României, revine în acest an cu o...

Agromalim 2025: 35 de ani de tradiție și inovație în sprijinul agriculturii românești
Agricultură luni, 25 august 2025, 16:56

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene

Fermierii europeni vor primi avansuri mai consistente pentru subvenții, în urma deciziei Comisiei Europene de a majora nivelul sprijinului acordat...

Fermierii din Uniunea Europeană vor beneficia de plăți în avans mai mari din fonduri europene
Agricultură miercuri, 20 august 2025, 17:13

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița

Unul dintre cei mai apreciați producători locali din Caraș-Severin, Ioan Jivan din comuna Fârliug, aduce zilnic pe tarabele piețelor din...

Ioan Jivan din Fârliug – legume românești proaspete, direct de la producător, în piețele din Reșița