Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 august 2023, 13:30 / actualizat: 4 august 2023, 16:46

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul „Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul „Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul „Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După „Centenar” urmează soiul „Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. „Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 20:00

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş

Ediția a doua a târgului „Tradiții și obiceiuri în culorile toamnei” s-a desfășurat joi, 9 octombrie 2025, în curtea Muzeului Județean...

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş
Agricultură marți, 7 octombrie 2025, 18:20

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti

Între 10 și 12 octombrie 2025, Băile Herculane devine capitala tradițiilor bănățene, găzduind Festivalul Răchiei și al Bucatelor...

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti