Romeo Dunca:”Propun renunțarea la reabilitarea celor 3 staționare. Este inoportun să târâm CJ într-un alt credit împovărător de 30 de milioane de lei pe 15-20 de ani”

Consiliul Judeţean Caraş-Severin a organizat astăzi o dezbatere pe tema renunţării anvelopării cu fonduri europene a celor 3 staţionare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. După aproximativ două ore intense de dezbateri cu o parte dintre factorii implicaţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca susţine că cea mai bună decizie în condiţiile date este renunţarea la acest proiect.

Concluzia după această discuție, această ședință de lucru este că au fost discuții politice. Lucrurile sunt clare, proiectantul a lucrat în baza unor comenzi clare, date în cursul anilor trecuți cu temă de proiectare clară în care sigur am primit bani pentru anvelopare și în final s-au dorit bani și pentru modernizarea acsetui spital. Lucrările de anvelopare nu se pot face strict de anvelopare pentru că odată ce intri și deschizi un șantier trebuie să respecți și anumite norme și să obții avizele de incendiu, fapt pentru care costurile au crescut foarte mult.

Să inventăm și să căutăm niște artificii să ridicăm pe SEAP spunând că luăm niște credite, eu nu sunt deacord cu așa ceva, părerea mea este că este inoportun să târâm CJ într-un alt credit împovărător de 30 de milioane de lei, pentru următorii 15 sau 20 de ani, repet, fără a realiza efectiv ceva, adică fără a aduce o îmbunătățire fundamentală în bine. Cu atât mai mult cu cât reabilitarea acestor staționare ne diminuează șansa de a putea face un spital județean nou și prin urmare o să propun consilierilor renunțarea la reabilitarea celor 3 staționare”, a concluzionat la finalul ședinței președintele Dunca.

În plus, în şedinţa viitoare de Consiliu Judeţean Dunca va propune din nou acest subiect susţinând că toate eforturile vor fi canalizate către finanţarea unui spital judeţean nou. Dunca a dat asigurări că va efectua totuşi câteva reparaţii necesare la cele 3 staţionare din Reşiţa pentru îmbunătăţire condiţiilor hoteliere până la construirea unui nou spital.

Dorim să găsim o soluție alternativă, o sumă de bani de asta mult mai mică mai mică, prin care să realizăm niște lucrări obligatorii, în așa fel încât confortul minim în spitalele respective să fie asigurat, urmând ca de aici încolo să mergem pe varianta reală de schimbare în bine, adică un spital nou județean, chiar dacă îl vom putea folosi după 2026.

Sper să am susținerea colegilor din PNL. Eu nu mă antamez să mă îndatorez până peste cap pentru această investiție. Iau bani, poate că mă îndatorez pe 50 de ani, pentru un lucru bun, trainic care într-adevăr va aduce o schimbare radicală, dar nu o să mă îndatorez ca să nu rezolv mai nimic asta eu nu o să fac, sper ca colegii mei să înțeleagă, sper să înțeleagă că totuși vom găsi niște bani ca să facem niște reparații strict necesare. Noi nu putem să antamăm lucrări…de fapt nu avem buget și sunt doar 3 milioane de euro în plus, uitând că nu avem nici pe cele 4 milioane de euro, avem bani facem nu avem bani nu facem iar dacă avem bani facem ceva bun”, a concluzionat președintele CJ Romeo Dunca.

La dezbaterea a participat și arhitectul Florin Trofin, reprezentantul proiectantului, firma Abraxas care a declarat:

Finanțatorul ne obligă să punem la punct clădirile, adică acestea să se încadreze într-o clasă de risc seismic acceptabilă. Ne obligă să punem clădirile în siguranță din punct de vedere al securității la incendiu și să le optimizăm din punct de vedere al accesibilității. Cele trei staționare nu au autorizație de securitate la incendiu, nu au avut niciodată.

În plus acesta a mai afirmat că:

Studiul de fezabilitate, întocmit în anul 2017, a fost o lucrare expediată într-un termen extrem de scurt și a fost o lucrare de toată jena. Din cauza asta, ofertanți pentru întocmirea proiectelor tehnice pentru cele trei staționare nu prea au fost. Noi ne-am băgat în treaba acesta cu bună știință că avem niște studii de fezabilitate prost întocmite, doar pentru faptul că locuim aici și când avem nevoie, la spitalul acesta ne ducem. Studiul de fezabilitate a fost atât de prost întocmit încât expertizele tehnice pe clădiri au trebuie refăcute. În plus, includerea spitalului în ghidul acesta de finanțare clădiri publice a fost o greșeală, o scăpare, sigur că spitalul e clădire publică dar nu poți să pui egal între spital și sediu de instituție ”, a mai declarat Florin Trofin.

Deși Romeo Dunca se aștepta la o prezență numeroasă, la această dezbatere au participat doar doi consilieri județeni, Ioan Crina de la PSD și medicul diabetolog Caius Diaconescu de la PRO România.

Ioan Crina:” Deci să înțelegm a fost o axă pentru clădirile publice, pentru îmbunătățirea condițiilor energetice a clădirilor publice. S-a făcut un Dali, bun prost, studiu de fezabilitate nu știu. Indicatorii respectivi au fost aprobați, pe baza acestei aprobări a fost încheiat contractul de finanțare. Au fost scoase la proiectare și cineva a constatat că nu este în regulă Dali-ul. Eu întreb acum, cine i-a spus dlui Trofin că trebuie, de exemplu, refăcută instalația electrică, cine a hotărât asta? Dacă noi avem un proiect de îmbunătățire energetică, hai să facem asta.

Trebuie să facă un proiect pe studiu de fezabilitate dacă e prost nu-l face… Cine și-a asumat responsabilitatea să continue un proiect, să mărească cheltuielile neeligibile, astfel încât noi să nu putem finanța proiectul respectiv. Cum am ajuns să facem altceva decât ceea ce s-a aprobat prin Dali? Nu facem noi zugrăveli dacă nu avem bani, eu nu țin minte în consiliu să fii aprobat alți indicatori”, a declarat și Ioan Crina.

Şi medicul diabetolog Caius Diaconescu a fost deranjat că această reabilitare energetică nu va mai avea loc. În plus, acesta susține că proiectantului i s-au comandat în caietul de sarcini mai multe lucrări, care nu erau necesare în acest moment. Trebuia să rămânem la eficientizarea energetică și cam atât dar toate aceste costuri suplimentare au dat peste cap întregul proiect care nu mai poate fi realizat în acest moment, concluzionează și medicul de la PRO România.

Cele mai citite

Related Articles