Natalia Intotero: Dragi români din Banatul Sârbesc, sunt impresionată de felul în care păstrați România în suflet

Interviu cu Natalia Intotero, cel mai longeviv  Ministru  al Românilor de Pretutindeni.

Fost Ministru al Românilor de Pretutindeni, câţi ani aţi deţinut această funcţie?

În primul rând, permiteți-mi să îi salut pe cititori și să vă mulțumesc dumneavoastră pentru maniera în care promovați cultura și identitatea românească. Primul contact instituțional cu românii de pretutindeni, ca să spun așa, l-am avut în anul 2012, când am condus din postura de secretar de stat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În 2017 a fost înființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a preluat activitatea fostului departament, eu fiind numită la conducerea instituției  în ianuarie 2018. Cumulat, în perioada 2018-2019, cu o scurtă întrerupere, am condus  Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru un an și opt luni, până la desființarea sa de către noul Guvern.

Care erau relaţiile dumneavoastră cu românii din Banatul Sârbesc, şi care este părerea dumneavoastră despre comunitatea românească de aici? 

Cu românii din Banatul Sârbesc mereu am avut o relație foarte constructivă și un dialog constant. Apreciez în mod deosebit modul în aceasta își păstrează cultura poporului nostru, lăsând mai departe generațiilor următoare dragostea pentru România și pentru tradițiile noastre. Statul Român trebuie să recunoască această implicare și obligatoriu, să susțină comunitatea în demersurile sale culturale și educaționale, așa cum cum scrie în Articolul 7 al Constituției României.

În calitate de fost Ministru al Românilor de Pretutindeni, bănuiesc că aţi rămas la curent cu Instituţiile, Casele de Cultură, Mass media şi Asociaţiile românilor de aici, care este părerea dumneavoastră despre cum păstrează, şi promovează cultura şi tradiţia românească, câteva cuvinte de încurajare pentru ei.

Sunt foarte multe manifestații culturale de mare tradiție, cum este Marele Festival de Folclor al Românilor, care anul următor ajunge la a 60-a ediție. Publicațiile, cum este și ziarul Libertatea, joacă de asemenea un rol foarte important în păstrarea identității. Citind și fiind informat despre ce se întâmplă în țară, românul din Banatul Sârbesc rămâne conectat la țara mamă.

În timpul mandatului meu, mediul asociativ, mass-media de limba română și cultele românești din Republica Serbia au avut cele mai multe proiecte aprobate pentru finanțare dintre toate comunitățile noastre istorice. Asta pentru că ne-am asigurat ca românii din toate comunitățile noastre istorice și din diaspora să fie informați cu privire la oportunitățile pe care le oferă Statul Român. La începutul anului 2019, colegii mei din minister au ajuns în Banatul Sârbesc, unde au avut întâlniri cu comunitatea, instruindu-i pe cei prezenți cum să scrie corect un proiect pentru programul nostru de finanțare nerambursabilă.

Mediul asociativ, mass-media și cultele românești joacă un rol foarte important, chiar crucial, în păstrarea identității cultural-lingvistice românești în regiune. Mesajul meu pentru ei este să nu renunțe și să nu lase identitatea românească să se stingă niciodată. Îi asigur pe toți, în continuare, de sprijinul meu.

Pentru membrii noului Consiliu Naţional al Minorităţii Naționale Române din Serbia, aveţi un mesaj?

Le urez, înainte de toate, mult succes și putere de muncă! Activitatea pe care o desfășoară în cadrul CNMNR nu este una ușoară și cu siguranță vor exista și situații mai dificile. Apelul meu către Consiliu este să nu ezite, la nevoie, să apeleze la România. Sper ca noul guvern să clarifice cât mai repede situația fostului minister, pentru că singurii care suferă cu aceste întârzieri sunt chiar românii de pretutindeni, care în acest moment nu au cu cine purta un dialog.

Planificaţi să mai vizitaţi Serbia? Să staţi de vorbă cu reprezentanţii românilor, cu organizaţiile nonguvernamental, sfaturile dumneavostră cu siguranţă le-ar prinde bine.

Cu siguranță voi mai vizita Serbia și aștept cu mare interes și drag să particip, în continuare, la frumoasele evenimente ale comunității românești.

Contrar procedurii, în perioada în care am fost ministru, am primit de multe ori în audiență cetățeni și etnici români care nu s-au înscris în prealabil. Nu toată lumea este versată în tehnologie și știe să trimită un email sau o cerere de înscriere în audiență, cum se procedează instituțional. Tocmai de aceea, în momentul în care aveam un reprezentant din comunitățiile istorice sau din diaspora la ușa instituției, i-am primit și am discutat cu ei. Consider că cetățeanul, în cazul nostru românul de pretutindeni, trebuie să fie în centrul instituției, nu invers. Mereu am avut ușa deschisă la minister și voi continua, indiscutabil, să stau de vorbă cu românii de pretutindeni.

Şi pentru final, un mesaj pentru toţi românii din Banatul Sârbesc, de la cel mai longeviv  Ministru  al Românilor de Pretutindeni.

Dragi români, în ultimii doi ani am învățat foarte multe de la voi și am rămas profund impresionată de felul în care păstrați România în suflet. În ciuda dificultăților, țineți aproape de inima voastră frumusețea graiului nostru, tradițiile și obiceiurile românești. Vă îndemn să continuați, pentru că prin tot ce faceți, ne inspirați pe noi să fim români mai buni.

Adriana Petroj

Cele mai citite

Related Articles