Pericol de avalanşă în munţi odată cu încălzirea vremii: Risc ridicat în Masivele Ţarcu şi Godeanu!

Riscul de avalanşă se menţine ridicat în Ţarcu şi Godeanu odată cu venirea primăverii.

Avertismentul a fost făcut de reprezentanţii Serviciului Salvamont Caraş-Severin de pe Muntele Mic. Conform lui Horia Cocie, zonele cele mai periculoase sunt Sadovanu şi Căleanu dintre Ţarcu şi Cuntu.

Horia Cocie pentru Radio Reşiţa:

“Alerta de avalanşă se menţine în continuare ridicată pentru că straturile, în funcţie de ninsori, fiecare ninsoare constutuie un alt strat; se încălzeşte şi formează din nou o peliculă de gheaţă, iar ninge, iar se formează şi pe perioada de căldură când vine primăvara apare o peliculă de apă între ultimul strat şi cel care este dedesubt şi cu cât se încălzeşte cu atât favorizează mai mult plecarea unei avalanşe. Şi partea proastă care este spre primăvară, comparativ cu cea care este în mijlocul iernii, care este cu puf, aia te îneacă, deci ai avea o şansă totuşi să trăieşti, pe când avalanşele de primăvară pleacă cu gheaţă multă, sunt un alt sistem pe ruptură. Şi ruptura aia de gheaţă, rupe organismul, deci un om poate fi tăiat în zeci de bucăţi şi de asta se menţine în continuare riscul de avalanşă pentru că tocmai avalanşele de primăvară sunt mult mai periculoase, produc mult mai multe daune decât cele din mijlocul iernii”.

Întrebat ce recomandări fac salvamontiştii turiştilor, Horia Cocie a declarat:

“Să nu urce decât pe traseele amenajate şi dacă totuşi se aventurează atunci să aleagă neaparat traseele de creastă. Şi ca să meargă pe acestea, unde au o şansă în plus faţă de cele din vale, odată intraţi pe zona din vale, automat mersul creează o ruptură. Faptul că se taie zăpada jos, cade cea de sus şi când trece unul poate scapă, dar când vine al doilea sau al treilea chiar dacă merge pe picioare sau în schi de tură, tot tăiere se consideră şi atunci dacă mergi numai pe creastă ai o şansă să ajungi. Dar ca să mergi pe creastă trebuie să ai luminozitate, să nu fie ceaţă. Dacă este ceaţă să încerce să nu se ducă, să lase deplasarea pe o altă zi.”       

Salvamontistul cărăşan Horia Cocie atrage atenţia asupra celor mai periculoase zone din masiv:

“Mai periculoasă este zona de ieşire de la groapă spre vârf. Deci în zona Sadovanului, pe drumul între Cuntu şi Ţarcu, acolo se produc pentru că sunt foarte abrupţi pereţii şi acolo se produc cele mai multe avalanşe, dar şi un pic mai în jos spre Cuntu este o porţiune înspre Căleanu unde există şi alte pericole pentru că intri în vale şi ieşi sus într-o zonă despădurită şi-atunci apar din nou aceleaşi probleme.”  

Acesta atrage atenţia turiştilor care şi-au programat drumeţii pe traseu montan în această perioadă să nu se hazardeze pe versanţi şi să aleagă traseul de creastă, pentru că avalanşele primăvăratice sunt extrem de periculoase şi ucigătoare. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles