Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Blocul Fetelor din Reșița, fost cămin din anii ’50, trăiește o nouă viață!
Actualitate vineri, 22 august 2025, 15:51

Blocul Fetelor din Reșița, fost cămin din anii ’50, trăiește o nouă viață!

În urma investițiilor făcute de Primăria Reșița, prin atragerea de fonduri europene, Blocul Fetelor a devenit un hub comunitar dinamic. În...

Blocul Fetelor din Reșița, fost cămin din anii ’50, trăiește o nouă viață!
Ministrul Sănătăţii a vizitat noul Centru de Mari Arși din Timișoara și anunță finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului
Actualitate vineri, 22 august 2025, 15:39

Ministrul Sănătăţii a vizitat noul Centru de Mari Arși din Timișoara și anunță finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului

România face un pas important în domeniul tratării marilor arsuri prin construirea „Centrului de Mari Arși de la Timișoara”, care va...

Ministrul Sănătăţii a vizitat noul Centru de Mari Arși din Timișoara și anunță finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului
Admitere toamnă 2025 la UBB Reșița
Actualitate vineri, 22 august 2025, 13:18

Admitere toamnă 2025 la UBB Reșița

Admitere toamnă 2025 la UBB Reșița – Sesiunea de toamnă a admiterilor la Centrul Universitar UBB din Reșița se apropie. Admiterea de...

Admitere toamnă 2025 la UBB Reșița
Proteste ale studenților: ANOSR cere soluții clare pentru burse și transport
Actualitate vineri, 22 august 2025, 12:16

Proteste ale studenților: ANOSR cere soluții clare pentru burse și transport

La începutul săptămânii, sute de studenți din întreaga țară s-au întâlnit la Timișoara cu Ministrul Educației, Daniel David, pentru a...

Proteste ale studenților: ANOSR cere soluții clare pentru burse și transport
Actualitate vineri, 22 august 2025, 11:15

Caraș-Severin, sub COD PORTOCALIU de furtuni puternice pe 22 august

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai...

Caraș-Severin, sub COD PORTOCALIU de furtuni puternice pe 22 august
Actualitate vineri, 22 august 2025, 08:26

Cursa Răţuştelor 2025 la Reșița – distracție, solidaritate și premii atractive pe râul Bârzava

Reșița se pregătește pentru un inedit și vesel eveniment caritabil: Cursa Răţuştelor 2025, care va avea loc sâmbătă, 23 august 2025, de la...

Cursa Răţuştelor 2025 la Reșița – distracție, solidaritate și premii atractive pe râul Bârzava
Actualitate vineri, 22 august 2025, 07:00

Tower Fest 2025 la Grădinari

Tower Fest 2025 are loc în perioada 22 – 24 august la Grădinari în Caraş-Severin. Festivalul se desfăşoară într-o locaţie...

Tower Fest 2025 la Grădinari
Actualitate vineri, 22 august 2025, 06:00

Cresc amenzile pentru transportatorii care evită verificarea masei și dimensiunilor vehiculelor de marfă

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță prin care majorează amenzile aplicate transportatorilor de marfă ce se sustrag de la verificarea masei sau a...

Cresc amenzile pentru transportatorii care evită verificarea masei și dimensiunilor vehiculelor de marfă