”Uite barza!” o aplicație unică în Europa!

Societatea Ornitologică Română împreună cu companiile Enel din România au lansat  o aplicaţie unică în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară.

Conform unui comunicat al Enel remis publicităţii, proiectul pilot de numărare a berzelor albe “Uite barza” se va desfăşura în perioada iulie – august 2017, cu scopul de a realiza un recensământ periodic şi o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România.

Aplicaţia lansată de SOR este disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

Astfel, barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate şi acoperişurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi.

Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.

Aplicaţia poate fi decărcată de la adresa: http://www.sor.ro/Uite-Barza.

Populaţia estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi.

RRA

Cele mai citite

Related Articles