Festivalul Hercules continuă și astăzi în Băile Herculane

117

Festivalul internaţional de folclor HERCULES continuă astăzi în staţiunea Băile Herculane pe o vreme foarte frumoasă, asstfel că spectacolul de astăzi se va desfăşura la Teatrul de Vară din Parcul Vicol al staţiunii de pe Valea Cernei.

“Avem câteva colective artistice care participă pentru prima dată la acest festival, e vorba despre colectivul artistic din Bulgaria şi colectivul artistic din Portugalia. În ţară avem de asemenea un ansamblu, e vorba de CUNUNA SOMEŞANĂ, care la fel pentru prima dată participă la acest festival, alături de alte colective artistice cu care instituţia are parteneriate de colaborare; aici am în vedere Ansmablul KUD Majdanpek din Serbia, Ansamblul LAZA NANCICI din Vârşeţ şi ansamblul GORGANE din Ucraina. Şi în acest an avem colective artistice care participă de peste ocean, e vorba de Argentina, Porto Rico şi Columbia. Sigur că aveam de ales între colective din ţară, ansambluri profesioniste sau formaţiile de la noi, din judeţul Caraş-Severin şi am preferat să aducem colective cât mai multe din judeţul Caraş-Severin, pentru că trebuie să dăm o motivaţie acestor artişti care se pregătesc pentru actul artistic!”, ne-a declarat prof. Gheorghe Țunea – directorul festivalului.

Folclorul sud-american este foarte bine reprezentat la această ediţie a festivalului, iar între ansmablurile prezente este şi GIBARO DE PUERTO RICO.

“Suntem pentru prima dată când venim aici în România şi din câte am văzuţ aşa, la prima impresie lumea este foarte amabilă, ţara este foarte drăguţă şi ne-am simţit foarte bine, în largul nostru, din momentul în care am sosit! La festival prezentăm dansurile din zona de munte a Puerto Rico şi trebuie neapărat să precizăm că sunt dansurile ţăranilor din Porto Rico! Aceste dansuri o mare influenţă spaniolă, dar de-a lungul timpului s-au împământenit şi, iată, acum sunt ale nostre, sunt tradiţionale!”, ne-a precizat Eric Gonzales – directorul ansamblului portorican.

Pe scena festivalului vor evolua în această seară, de la ora 19.00, ansamblurile din Argentina, Columbia, Costa Rica, precum şi SATUL MEU din Ramna şi REŞIŢEANA.

Paul-Sever Smadu