Omagiu pentru persoanele care au decedat în urma SIDA. ,,Ziua lumânărilor aprinse’’ la Timișoara

264

SIDA este o boală necruțătoare care afectează tot mai mulți români. În județul Caraș-Severin sunt peste 220 de cazuri de persoane infectate cu virusul HIV. Este vorba despre nou-născuți, adulți și până la oameni în vârstă.

Este și cazul unei femei care a fost diagnosticată de aproximativ 25 de ani cu această afecțiune. Cât de greu este să trăiești cu această boală, ne spune  femeia în vârstă de 49 de ani:

,,Am aflat că am SIDA în anul 1992, când eram prietenă cu un băiat, student la medicină și am mers la spital să ne facem testele pentru că era la modă în acea perioadă. La el rezultatul a ieșit negativ, la mine pozitiv. A fost un șoc foarte puternic pentru că pe vremea aceea nu exista informația iar lumea era foarte speriată și habar nu avea despre transmisibilitatea bolii. Este foarte important ca cei infectați să își continue viața normal și să respecte tratamentul’’

HIV a fost identificat pentru prima dată în anii ’80 în SUA. Foarte repede au fost depistate cazuri noi de infectare cu HIV în toată lumea şi la toate categoriile de populaţie. Treptat s-a constatat că acest virus nu se transmite exclusiv sexual, cum se credea iniţial, ci şi pe cale sangvină şi de la mama infectată la făt.

O persoană care trăieşte cu HIV poate duce o viaţă lungă şi sănătoasă

Potrivit medicilor, persoanele infectate cu HIV pot duce o viață normală dacă urmează tratamentul cu sfințenie. Însă și starea psihică este importantă, spun psihologii. Este esențial ca cei afectați să aibă o atitudine pozitivă și să traiască normal, să-și continue munca și activitățile de zi cu zi în mod normal.

Cum ştii că ai HIV?

Există foarte multe mituri urbane despre cum arată persoanele seropozitive (persoanele care trăiesc cu HIV). Singura modalitate ca să afli dacă eşti infectat cu HIV este testarea! Cele mai folosite teste în depistarea infecţiei cu HIV sunt testele indirecte de sânge. Aceste teste detectează prezenţa anticorpilor anti-HIV şi nu a virusului și pot fi efectuate după o perioadă de 3-6 luni de la momentul infectării.

Stigmatizarea-o problemă majoră la bolnavii cu HIV

Persoanele care sunt diagnosticate cu HIV se pot simți marginalizate și excluse din anumite grupuri din cauză că oamenii cred că se pot infecta la rândul lor. Există cazuri în care cei bolnavi sunt dați la o parte și priviți cu milă. Persoanelor stigmatizate le este atins accesul la muncă, la servicii medicale si dreptul la demnitate umana.

Ziua lumânărilor aprinse la Timișoara pentru a comemora persoanele care au decedat de SIDA

Asociația Română Anti-Sida, filiala Timișoara organizează duminică o acțiune prin care va oferi un omagiu celor care s-au stins din cauza infectării cu SIDA.

,,Avem un grup care funcționează din 2006, îi avem parteneri și pe studenții de la medicină. Organizăm ,,Ziua lumânărilor aprinse’’ ca sa marcăm cumva memoria celor care au decedat din cauza conplicațiilor SIDA. Cumva să atragem atenția comunității asupra problematicii acestei afecțiuni, să fim mai solidari cu persoanele infectate și lumea să conștientizeze asupra prevenirii infectiei cu HIV’’– a precizat reprezentantul ARAS Timișoara, Otilia Lăzărescu.

La ora 11.00, în Piața Libertății din Timișoara se vor aprinde lumânări și se vor împărți pliante, seara la 20.30 ARAS va organiza o ,,funda umană’’ iar de la 21:30 se vor aprinde și lansa lumânări pe Bega.

Andreea Lupșa