Sute de bolnavi din România cu probleme hepatice aşteaptă să primească un ficat sănătos!

Se împlinesc 20 de ani de la primul transplant de ficat făcut în România! Însă acest domeniu este în mare suferinţă. Dacă în anii trecuţi medicii aveau şi câte 6 asemenea intervenţii pe zi, acum numărul s-a redus dramatic.

De la începutul anului, de exemplu, nu s-a facut nici măcar un singur transplant de inimă, deşi pe lista de aşteptare sunt peste 100 de pacienţi. Autorităţile cred că de vină ar fi şi scandalurile din ultimul an. Oamenii şi-au pierdut încrederea, iar numărul donatorilor a scăzut foarte mult.

În ultimii 20 de ani în spitalele din ţara noastră s-au făcut peste 1000 de transplanturi. Prea puţine pentru numărul mare de bolnavi care sunt pe listele de aşteptare. Doctorii spun că, din pacate, numărul donatorilor a scăzut dramatic în ultimul an şi nici personalul medical nu este suficient.

50 de români au murit anul trecut aşteptând un organ nou. Nu au fost compatibili cu cele recoltate sau inima, ficatul ori rinichii de care aveau nevoie au venit prea târziu.

Iar pe listele de aşteptare sunt 5.565 de bolnavi. Cei mai mulţi, 4.826 au nevoie de rinichi. Urmează cei cu ficatul bolnav, 550. Alţi 154 sunt pentru inima, 132 pentru pancreas şi 3 pentru plămâni.

În toată ţara sunt 14 centre de transplant.

Sursă:stirimedicale.ro

Cele mai citite

Related Articles