Atenţie la căpuşe!

Aţi ieşit la iarbă verde? Atenţie la căpuşe! Medicii de la Spitalul Judeţean din Reşiţa atrag atenţia cetăţenilor că în această perioadă pericolele îi pândesc în iarbă, iar muşcătura de căpuşă poate fi extrem de periculoasă. Netratată, poate fi fatală, susţine medicul Emil Bunda.

Acesta le recomandă celor care ies la iarbă verde să poarte o îmbrăcăminte care să-i apere de căpuşe, acoperindu-le mâinile şi picioarele. Persoanele care ajung totuşi să fie muşcate de astfel de insecte trebuie să se prezinte de urgenţă la spital.

BOALA LYME

Se mai numeşte şi borelioză este cauzată de o bacterie şi este şi ea transmisă prin muşcătura de căpuşă. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.

Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Acestă erupţie apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătura. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în decurs de câteva zile. Nu există vaccin nici pentru această boala, dar se poate trata ca şi babesioza cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat pe parcursul a câtorva săptămâni.

Netratată, aceasta se răspândeşte la nivelul inimii şi a sistemului nervos central. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii Lyme este aceea de a îndepărta cât mai repede cu putinţă căpuşa!

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles