Apele stau în matcă în vestul ţării. Deocamdată…

În vestul ţării nu sunt semnalate inundaţii sau alte probleme cauzate de precipitaţiile căzute în ultimele ore. Cu toate acestea, până mâine dimineaţă este în vigoare o avertizare de cod galben prin care se prognozează creşteri ale debitelor pe afluenţi ai Timişului superior în aval de Teregova şi în amonte de Lugoj. Noaptea trecută a plouat cel mai mult la Poiana Mărului, 14 l/m².

Debitul la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, a fost staţionar, având valoarea de 2600 m3/s, sub media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).

Hidrologii apreciază că debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitaţiilor prevăzute. Sunt posibile depăşiri ale Cotelor de apărare pe unele râuri din Crişana, cu probabilitate mai mare de apariţie în bazinele Crasna şi Crişuri. Şi debitul Dunării va creştere, dar nu semnificativ.

Aceste prognoze sunt mult mai apropiate de adevăr după ce, la sfârşitul anului trecut, în Caraş-Severin au fost montate 6 staţii automate cu senzori pentru precipitații solide și lichide, spune inginerul Gabriel Muntean din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

Senzorii nu măsoară doar stratul de zăpadă, ci ne dau informaţii şi despre echivalentul de apă din stratul de zăpadă. Este foarte important în stabilirea şi realizarea unor prognoze hidrologice cât mai precise.

 statie monitorizare calitatea apeiÎn Caraş-Severin se fac măsurători automate la Staţia meteo din Vf. Ţarcu, staţia meteo Semenic, staţia hidrometrică Poiana Mărului, pe râul Bistra, la acumulările Trei Ape şi Gozna şi în Anina. Toate acestea au fost realizate prin proiectul WATMAN.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles