Nu încercaţi să vă negociaţi viaţa!

tentativa sinucidere

Să negociezi cu o persoană pentru viața ei pare imposibil. Şi totuşi, există specialişti care intervin pentru salvarea celor care intenţionează să se sinucidă. Dar, nu în Caraş-Severin. La Poliţiile oraşelor mari sau în Capitală există chiar o echipă de negociatori. Pentru ei nu există cazuri uşoare sau grele, ci numai situaţii limită, în care trebuie să-şi folosească puterea de convingere pentru a-i determina pe cei ajunşi la capătul puterilor că sinuciderea nu este o soluţie. Discuțiile despre viață și moarte nu au loc oricum, ci în situații limită pentru sinucigaș, care simte că nimic nu mai are rost și vrea să-și pună capăt zilelor. El amenință că își ia viața dacă nu este ascultat și dacă nu i se iau în calcul revendicările pe care le are în minte în momentul crucial și pe care le repetă obsesiv, în timp ce poate sta pe marginea unei clădiri sau pe un stâlp de înaltă tensiune.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Caraş-Severin nu are astfel de negociatori specializaţi mai ales în domeniul psihologiei. Dar, asta nu înseamnă că nu se încearcă salvarea de vieţi omeneşti, spune purtătorul de cuvânt al IPJ, Ancuţa Cheţan. „Atunci când există o sesizare primită prin numărul unic de urgenţă 112 cu privire la sinuciderea vreunei persoane, la faţa locului se deplasează şi un echipaj de poliţie. Deşi la nivelul Inspectoratului de poliţie al judeţului Caraş-Severin nu există un negociator anume desemnat, poliţiştii pot discuta cu persoana în cauză. Aşa s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni la Oraviţa, când o femeia care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost salvată de un poliţist”.

Negociatori specializaţi în tentativele de suicid nu există nici la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, nici la Inspectoratul de Jandarmi din Caraş-Severin, aceştia din urmă având doar un specialist în aplanarea conflictelor stradale.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles