Quo vadis industria cărăşană… ?!

industrializarea resitei

Actualmente, Caraş-Severin parcurge o perioadă de economie pasivă caracterizată printr-o dependenţă cvasi-totală de infuziile de capital şi de deciziile economice străine în contextul lipsei capitalului şi iniţiativei antreprenoriale autohtone. Judeţul este în postura de a nu reuşi să-şi valorifice în interes propriu resursele naturale şi umane.

Cauza acestei realităţi economice, este dispariţia economiei naţionale şi implementarea pe teritoriul României, doar a unei economii străine, necontrolabile şi imprevizibile ca evoluţie şi dezvoltare, spune omul de cultură, Ada D. Cruceanu:

Oferta de locuri de muncă este de numai 20 la sută, pentru populaţia activă, deficitul de locuri de muncă, fiind extrem de mare la ora actuală.

Reindustrializarea judeţului şi a României este necesară pentru a valorifica potenţialul de producţie şi de spirit antreprenorial, dar mai ales pentru a schimba radical modelul de dezvoltare economică.

Industria de construcţii de maşini în cădere liberă, idem industria de armament, urmată de siderurgie şi metalurgie.

Şomajul tehnic, în cazul angajaţilor UCM Reşiţa, a fost prelungit până la data de 1 iunie. „UCM Reşiţa nu are comenzi pentru toţi angajaţii. Momentan, suntem nevoiţi să trimitem în şomaj tehnic aproximativ jumătate din cei 586 de salariaţi aflaţi la lucru. Interesul nostru este să păstrăm cât mai mulţi oameni calificaţi pentru momentul în care contractăm comenzi mai mari”, a precizat pentru Radio România Reşiţa, directorul general al societăţii, Cosmin Ursoniu. Potrivit acestuia pentru luna iulie a acestui an se negociază un contract care va permite revenirea la lucru a unora dintre salariaţi. Societatea nu are comenzi suficiente să acopere activitatea tuturor angajaţilor, iar în următoarele câteva luni nu va fi de lucru, ceea ce determină trecerea în şomaj tehnic a aproximativ 300 de angajaţi aflaţi în prezent la muncă. Din numărul total de 1300 de salariaţi, 586 sunt momentan la lucru, dar numărul acestora este într-o continuă scădere. Potrivit lui Ursoniu, la această oră unele din sectoarele de producţie lucrează, iar altele ar putea relua activitatea în perioada imediat următoare, dacă intră comenzi noi. Din numărul total de angajaţi, mai mult de 300 merg încă la lucru, iar restul rămân în continuare acasă, în 75 la sută din salariu, susţine acesta. În prezent UCM Reşiţa are 1300 de angajaţi, din care 720 sunt în şomaj tehnic, iar alţi 300 vor lua urma acestuia în doar câteva zile.

Într-o situaţie similară se află în prezent şi Societatea Hydro Engineering, patronată de oamenii de afaceri Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu. De pe surse am aflat că angajaţii societăţii reşiţene, aflată în insolvenţă, a trimis toţi salariaţii acasă de la începutul acestei săptămâni. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Hydro Engineering, nu au fost de găsit, că deh… cine să şi răspundă. Potrivit aceloraşi surse, o parte din angajaţii acestei societăţi, care se pliază pe funcţii, vor fi absorbiţi de UCM Reşiţa.

… de căruţă a mai rămas Renk, societate căreia nu i se întrevede o soartă prea roz, spun reşiţenii, adică unele din sursele menţionate. (Hardy Cvoica)

 

Citește aici mai multe despre declinul industriei cărășene:

Cele mai citite

Related Articles