popi in ploaieNumeroşi credincioşi din Caraş-Severin, precum şi din alte colţuri ale ţării, au fost prezenţi astăzi la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic la tradiţionalul pelerinaj la crucea monument. Din cauza vremii nefavorabile, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica Schitului Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Înainte de oficierea slujbei, în acorduri de fanfară a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănăţeni care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român. Momentul emoţionant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat prezentă şi anul acesta la fericitul eveniment. Colonelul Cristian Dinulică oferă mai multe detalii:

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, precum şi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat elevi şi studenţi de la cele două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş, alături de numeroşi credincioşi din Banatul Montan:

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, în 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monumenţ cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului. În prezenţ Cucea de pe Muntele Mic se află amplasată pe coasta muntelui, este electrificată şi este vizibilă din Caransebeş, Lugoj iar în zilele senine, chiar din Timişoara.