renovare scoli

15% din unităţile de învăţământ din Caraș-Severin vor începe școala fără autorizație sanitară de funcționare. Cele 71 de școli nu au primit avizul din partea Direcției Județene de Sănătate Publică deoarece nu îndeplinesc condițiile de igienă, nu au apă curentă și grupuri sanitare. Mare parte dintre acestea sunt din mediul rural. După cum a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Paul Șușoi, din cele 470 de unități existente pe raza județului, 340 au autorizație, însă 8 sunt provizorii. De asemenea, 60 de școli și-au depus dosarele și așteaptă un răspuns din partea autorităților.

Aproape jumătate dintre şcolile din judeţul Arad nu sunt autorizate sanitar. Pentru o parte, procedurile sunt în desfăşurare, în timp ce altele nu pot primi autorizaţii din cauza problemelor legate, în principal, de lipsa toatetelor şi a surselor de apă potabilă. Astfel, din 470 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 282 au obţinut autorizaţii, iar alte 79 sunt în proceduri. Celelalte nu pot fi autorizate, deoarece sunt în plin şantier. Şeful ISJ Arad, Claudius Mladin, spune că, în unele locuri, lucrările au început de acum 10 ani, dar au fost stopate din lipsă de fonduri.

Luni începe anul şcolar, iar 30 de şcoli din Timiş încă mai au de lucru pentru a le asigura elevilor minimul necesar de igienă şi confort. Dacă în urmă cu mai puţin de o lună 43 de şcoli şi grădiniţe din Timişoara nu aveau autorizaţie de funcţionare, acum numărul acestora s-a redus. Principalul motiv pentru care nu s-au acordat avize este lipsa apei curente. În judeţul Timiş funcţionează, în total, 297 de şcoli şi grădiniţe.