ziua armatei in scoli (6)

Dacă până în urmă cu zece ani fiecare tânăr era nevoit să treacă prin serviciul militar obligatoriu, în ziua de azi puţini mai sunt cei care ştiu ce înseamnă mânuirea unei arme, un serviciu de planton pe timp de iarnă sau munca sisifică de a-ţi curăţa uniforma de scame.
Totuşi, chiar şi în condiţiile în care cariera militară nu mai reprezintă un pas obligatoriu, mulţi adolescenţi aleg în continuare să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ militare sau să se angajeze ca soldaţi profesionişti.
Zeci de tineri din vestul țării visează să devină soldați, să lupte în teatrele de operaţii, acolo unde Armata Română şi-a câştigat respectul şi admiraţia partenerilor de coaliţie, sau pur și simplu, să aibă un loc de muncă sigur. Ei bat la porțile Centrelor Militare, cu scopul de a solicita înrolarea în armată, sau, pur şi simplu, participă la acţiunile organizate în şcoli.
Armata reprezintă pentru mulți dintre tinerii de astăzi, atât băieți, cât și fete, o oportunitate de a-și crea o carieră și de a se dezvolta. Sunt tineri care doresc să se înscrie la un liceu militar. Mulţi îşi propun să devină militari datorită stabilităţii profesionale şi financiare.
Armata Română are nevoie permanent de militari, și asta pentru că anual se fac treceri în rezervă datorită pensionărilor. În anii precedenți, au fost chiar și cinci candidați pe un loc scos la încadrare în Armata Română.
Timp de 12 ani, militarii români şi-au făcut datoria la peste 5.000 de kilometri de casă,.
Ce reprezintă cariera militară pentru dumneavoastră – este întrebarea la care aşteptăm să ne răspundeţi, astăzi.