monede antice

Marţi, 21 octombrie 2014

Nicio persoană nu a fost reţinută în urma descinderilor efectuate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Prahova, Argeş, Constanţa şi Vrancea, pentru destructurarea unei reţele ce vindea pe internet bunuri de patrimoniu. Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Ionuţ Bocancea a declarat că cele şase persoane audiate în acest caz vor fi cercetate în stare de libertate. Între aceştia se numără Raoul Septilici, muzeograf la Muzeul Banatului din Timişoara şi Angel Truican, consilier local în Berzovia.

Vă reamintim că că în urma percheziţiilor au fost ridicate detectoare de metale, un topor din bronz, fragmente ceramice, vârfuri de săgeţi şi suliţe din metal, dar şi peste 2.000 de monede dacice.

Luni, 20 octombrie 2014

Peste 2.200 de monede şi alte obiecte susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, precum şi mijloace informatice de stocare a informaţiilor au fost ridicate de poliţiştii de investigaţii criminale din Timiş, în urma a 15 percheziţii efectuate în 6 judeţe.

Astăzi, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., au efectuat 15 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş (8), Caraş-Severin (2), Prahova (2), Argeş (1), Constanţa (1) şi Vrancea (1), la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri din patrimoniul cultural. Acţiunea a vizat 11 persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat prin reţeaua internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor 2267 de monede, mai multe fragmente ceramice, vârfuri de suliţe din metal, un topor din bronz, un detector de metale, precum şi 6 unităţi de calculator, 1 laptop şi 3 tablete. 6 persoane au fost conduse la sediul I.P.J. Timiş pentru audieri, urmând a fi luate măsurile legale. În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.

La activităţi au participat peste 100 de poliţiştii din cadrul I.P.J. Timiş, I.P.J. Caraş –  Severin, I.P.J. Prahova, I.P.J. Argeş, I.P.J. Constanţa, I.P.J. Vrancea. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I..