Osteoporoza, face tot mai multe victime!

osteoporoza-la-femei-si-la-barbati-7791976

În fiecare an, pe 20 octombrie este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei . Această boală, supranumită “hoţul tăcut”, a devenit o importantă problemă de sănătate publică ce face tot mai multe victime în Caraş-Severin. În fiecare lună la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara ajung cel puţin 50 de personae care suferă de această boală. S-a constatat că în ultimii 70 de ani, bărbaţii şi femeile pierd masa osoasă în acelaşi ritm, iar absorbţia de calciu scade la ambele sexe a declaran, profesorul universitar Dan Poenaru de la Clinica nr 2 de Ortopedie. În Reşiţa osteoporoza face tot mai multe victime. Bolnavii fac fizioterapie si iau tratament pentru a suporta această boală grea.

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost iniţiată, la 20 octombrie 1996, de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie şi susţinută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză.Din 1998, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei.

S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor se va dubla.Toate aceste constatări atrag costuri enorme, astfel încât sunt lesne de înţeles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente şi susţinute în vederea profilaxiei, a depistării precoce şi a tratării osteoporozei.

(Daiana Roşca )

De același autor

Related Articles