Echipamentele de monitorizare a calității aerului în Caraş-Severin, mai mult degeaba

poză mediu

Cu staţiile de monitorizare amplasate necorespunzător, nu se știe cât de poluat este aerul respirat de cărăşeni.

Serviciul de Monitorizare a calității aerului din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Caraş-Severin are în continuare probleme cu echipamentele, motiv pentru care nici monitorizarea calității aerului nu se poate realiza corespunzător și nici nu se poate ști cu exactitate cât de poluat este aerul pe raza judeţului, susţine Simona Săndulescu – şef serviciu monitorizare şi laborator din cadrul APM Reşiţa. Problema nu este una nouă, ci trenează de ani buni, iar solicitările repetate ale reprezentanților APM către autoritățile de la centru nu au avut niciun efect, spune aceasta. În zona iazurilor de steril de la Moldova Nouă, când vântul depăşeşte 40 de km pe oră, limitele poluării cu praf sunt depăşite de peste 70 de ori.

Din monitorizarea calității aerului în primele nouă luni ale anului, potrivit datelor furnizate de APM Caraş-Severin reiese că pentru pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10) valorile medii zilnice ale concentrației în aerul înconjurător depășesc uneori valoarea limită, care este 50 mg/mc.

Ca urmare a determi¬nărilor manuale s-au constatat depășiri ale valorilor limită pentru pulberi în suspensie PM10, în punctul amplasat la staţia meteorologică din oraşul Moldova Nouă, în fiecare an de când s-a înființat acest punct de monitorizare (2007-2014). În primul semestru al anului 2014 s-au înregistrat 4 depășiri accidentale ale valorii limită pentru media zilnică la aceste poluant. În general, cauzele acestor depășiri sunt reprezentate de praf, cenuşă și condițiile meteo nefavorabile dispersiei.

Pentru a rezolva conform legislației existente, problemele legate de calitatea aerului, trebuie acționat la nivel județean realizarea tuturor măsurilor prevăzute în programul de gestiune a calității aerului, în zona Moldova Nouă şi a localităţilor adiacente, a mai spus Simona Săndulescu.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a stat de vorbă, pe această temă, cu  Simona Săndulescu – şef serviciu monitorizare şi laborator din cadrul APM Reşiţa:

Sursa foto: apmcs.anpm.ro

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles