9-11-BMTF

Statele Unite comemorează, joi, 13 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, cele mai grave care au avut loc vreodată pe teritoriul american.
19 terorişti ai reţelei al-Qaeda au capturat patru avioane cu pasageri şi au folosit trei dintre acestea pentru a lovi clădiri-simbol ale Statelor Unite – turnurile gemene World Trade Center din New York şi Pentangonul.
Un al patrulea avion s-a prăbuşit, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriştilor.

În vreme ce strada a recăpătat sensul normalităţii, cu Manhattanul afişând pentru prima dată de la atacurile din 11 septembrie 2001, deschiderea şi normalitatea dinaintea atacurilor teroriste, experţii în securitate emit noi avertizări, care vorbesc despre ameninţări la adresa celor mai importante simboluri americane: podurile New York-ului, siturile istorice şi liniile de transport.
Ameninţarea din ce în ce mai gravă pe care o ridică Statul Islamic i-a unit din nou pe americani în spirit de luptă preventivă cu aproape două treimi dintre americani, potrivit unui sondaj Wall Street Journal, susţinând atacarea militanţilor ISIS.
Acum, la 13 ani de la atacurile teroriste din septembrie 2001, reconstrucţia locului lovit din New York este aproape de a fi încheiată.
Pe acest fond, se vor reuni în această dimineaţă, pentru momente de reculegere şi omagiere a victimelor, politicieni şi rudele celor ucişi la 11 septembrie 2001.
Vor fi din nou rostite numele celor aproape 3000 de victime într-un ritual devenit anual.

Sursa: RRA

DE 13 ORI „nine-eleven”

Acum 13 ani, pe la prînz, tocmai ieşeam din tura de ştiri şi, am sperat eu, puteam să dorm. Nu am adormit bine, cînd, în cameră a năvălit soţia mea, la acea dată producător de actualităţi la aceeaşi instituţie publică, şi mi-a spus: „Scoală că a început războiul”! Era aproape adevărat! Peste o lună şi două zile, la 13 octombrie 2001, se lansa, la Cercul Militar din Timişoara, volumul „Primul război al mileniului”, pe care l-am scris împreună cu prietenul meu Raico Cornea, volum care s-a dovedit a fi o carte de succes şi care apărea sub moto-ul: „ORICE TRAGEDIE ESTE O PROVOCARE ŞI ORICE PROVOCARE ESTE O ŞANSĂ”. În naivitatea noastră de atunci nu aveam nici măcar să bănuim ce val de evenimente vor declanşa incidentele de la 11 septembrie.
Acum, după 13 ani de la acele întîmplări tragice, în primul rînd pentru poporul american, dar şi pentru ideea de securitate, de viaţă personală, de linişte, sîntem cu toţii de acord că lumea nu a mai fost aceeaşi. Aerul a fost altul! Relaţiile internaţionale s-au transformat. A fost un moment de cotitură pentru America şi pentru lumea întreagă, dar şi o oportunitate folosită în consecinţă de cea mai puternică naţiune a Planetei.
La ora 8 şi 45 de minute, ora Americii, un avion de pasageri se prăbuşeşte peste unul dintre turnurile World Trade Center. 18 minute mai tîrziu, un al doilea avion de linie se prăbuşeşte peste al doilea turn al WTC şi explodează violent. Este ora la care în cele două turnuri se află la lucru aproape întreg personalul din cei 50.000 de lucrători. Îşi beau cafeaua în tihnă. Coşmarul nu poate exista decît în Nicaragua, Cecenia, Iraq sau Kosovo. Aici e America! Din 11 septembrie 2001, Lumea s-a schimbat radical. Incredibilul s-a produs. În locul celor două simboluri americane a rămas un crater imens!
În prefaţa scrisă la cartea amintită la început, dr. Nicolae Ţăran sublinia „convingerea autorilor” că 11 septembrie reprezintă „sfîrşitul ignoranţei” şi nu „sfîrşitul istoriei”! Terorismul, indiferent de cauzele care îl declanşează, rămîne lipsit de onoare! În Evul Mediu, cavalerii luptau şi mureau pentru onoare. Codul onoarei era venerat de fiecare bărbat adevărat. Asta presupune să lupţi cu adversarul tău ochi în ochi! Ori, despre ce onoare mai poate fi vorba cînd frustrările tale te împing să ucizi oameni nevinovaţi? Chiar dacă ei se află în spatele frontului? 11 septembrie 2001 a scos terorismul din „epoca romantică” şi l-a aşezat pe lista ameninţărilor directe şi brutale ale mileniului care tocmai începuse. Dar a şi sudat o societate americană care a pus patriotismul, drapelul, imnul şi naţiunea mai presus de orice simbol. Un mesaj transmis tuturor popoarelor lumii! Lecţa americană de patriotism se re-scrie în noul mileniu, de la 11 septembrie 2001!
Astăzi, suntem datori să nu-i uităm şi pe salvatorii care au acţionat la înlăturarea dezastrului de la Ground Zero: pompieri, poliţişti, pmc, paramedici, fema. Mulţi dintre ei au murit sau au fost otrăviţi de gazele toxice emanate de molozul mocnit.
Iata mai jos filmul acelei zile, realizate de agentia AFP:

8,46, New York: un Boeing al American Airlines deturnat dupa decolarea sa din Boston a lovit cu viteza de 790 km turnul nordic al World Trade Center (WTC). A creat o bresa enorma in etajele superioare, care au fost cuprinse de flacari.
9,03: un al doilea Boeing, plecat tot din Boston, se zdrobeste cu 950 km/h de turnul sudic.
9,05: Sarasota, Florida: presedintele George W. Bush incepe sa citeasca o poveste copiilor dintr-o scoala primara. „Un al doilea avion a lovit al doilea turn. Suntem atacati”, i se sopteste la ureche.
9,30: George W. Bush anunta scolarii ca se intoarce la Washington din cauza unui atac terorist.
9,37: un Boeing al American Airlines, deturnat dupa ce a decolat de pe aeroportul Washington-Dulles, se izbeste de Pentagon.
9,42: autoritatile aviatiei civile (FAA) inchid spatiul aerian si ordona anularea tuturor zborurilor.
9,59: turnul sudic al WTC, lovit cu 56 de minute in urma, se prabuseste intr-un imens nor de foc, otel si praf. Violenta a fost atat de mare incat nicio urma de ADN nu a fost vreodata regasita pentru sute de victime.
10,03, Shanksville (Pennsylvania): un Boeing al United Airlines deturnat dupa ce decolase de pe Newark (New Jersey) se prabuseste pe un camp. Mai multi pasageri, informati prin intermediul telefoanelor mobile de ceea ce se intamplase la New York, s-au opus teroristilor.
10,28: turnul nordic al WTC sse prabuseste, la o ora si 42 de minute dupa ce fusese lovit.
11,15: se inchide Wall Street.
13,04, Louisiana (sud): George W. Bush, evacuat la baza aeriana de la Barksdale, a plassat fortele armate in stare de alerta maxima si a promis „sa urmareasca si sa pedepseasca lasii vinovati”. Presedintele va fi apoi transferat la baza aeriana Offutt, din Nebraska (centru), inainte de a reveni la Washington, in cursul serii.
13,27, Washington: primarul Anthony Williams decreteaza stare de urgenta in capitala.
15,35: gruparea extremista al-Qaeda condusa de Osama bin Laden este banuita ca este implicata in atentate, declara un oficial american.
20,30: George W. Bush se adreseaza americanilor si denunta „acte teroriste deliberate”. El promite sa gaseasca vinovatii si subliniaza ca Washingtonul nu va face nicio diferenta intre teroristi si cei care ii gazduiesc.

(Mario BALINT)