Vulcan din Islanda amenință traficul aerian

avion

Autorităţile islandeze au emis cod roşu de alertă pentru aviaţie, restrângând traficul aerian deasupra unor părţi ale insulei, în urma apariţiei unei fisuri în apropierea vulcanului Bardarbunga, transmite BBC citat de RADOR. Fisura, care măsoară aproximativ un kilometru lungime, a început să răspândească lavă în cursul nopţii. Încă nu a fost detectat nici un nor de cenuşă.
Joi dimineaţa, în zonă vulcanului s-a înregistrat un cutremur de magnitudinea 5. Însă cel mai puternic seism, de când vulcanul Bardarbunga a intrat în activitate la 16 august, s-a produs marți, 26 august, şi a avut o magnitudine de 5,7.
Vulcanul Bardarbunga situat sub cel mai mare gheţar al ţării care se ridică până la aproape 2.000 de metri, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, dacă intră în erupţie, traficul aerian între nordul Europei şi Atlanticul de Nord, cum a fost cazul vulcanului Eyjafjallajökull în 2010, care a dus la cea mai amplă operaţiune de închidere a spaţiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o lună de zile și a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri şi a afectat opt milioane de pasageri.
vulcan islanda

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles