lucaci-1024x687

Sculptor monumentalist Constantin Lucaci s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani. S-a născut în 1923 la Bocşa Română şi s-a remarcat ca unic artist contemporan prin sculpturile monumentale în inox, oţel, granit, piatră, dar mai ales prin fântânile sale cinetice dintre care cele din oraşele Reşiţa, Brăila şi Constanţa sunt printre cele mai cunoscute şi apreciate. Laureat al premiului Herder decernat de Universitatea din Viena pentru întreaga activitate, bucurându-se totodată de numerosase premii şi distincţii, a fost profesor de scultură, membru al Fondului Plastic, membru UNESCO, Secretar al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici, s-a bucurat de aprecieri în ţară şi străinătate.

La 5 Iunie 2012 a fost inaugurat Muzeul „Constantin Lucaci” din localitatea natală a maestrului. Muzeul expune un număr de 17 sculpturi din oţel inoxidabil donate oraşului Bocşa.

În afara României, sculptura cinetică Stea este o parte a expoziţiei permanente „Fucina degli Angeli” din Veneţia. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecţii particulare sau publice din oraşele Antwerp, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Veneţia.

(Sebastian Dragomir)

1 COMENTARIU

  1. Constantin Lucaci nu a murit, el inca traieste prin operele sale pe care ni le-a lasat mostenire. Respect etern maestre !!

Comments are closed.