circ-biblio29

Actualul manager al bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin, Clara Maria Constantin, a adus lămuriri cu privire la aceste acuzaţii şi a declarat pentru Radio România Reşiţa că: „Domnul Nicolae Sârbu întreţine o stare de conflict între bibliotecari şi dezinformează opinia publică. Fondul de carte al bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici” Caraş-Severin nu s-a pierdut. Acest fond de carte este în continuare la dispoziţia cetăţenilor, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la biblioteca anglo-americană din Piaţa 1 Decembrie şi la sediul central din Muncitoresc. Pentru că spaţiile din cartierul Lunca Bârzavei au fost revendicate de Consiliul Local Reşiţa, am predat în custodie Serviciului Public de Lectură al primăriei Reşiţa, o parte a fondului de carte al bibliotecii judeţene „Paul Iorgovici”. Deci şi în cartierul Lunca Bârzavei ne-am asigurat că cetăţenii au acces la fondul de carte. Referitor la programul Biblioneţ menţionez că oferim acces gratuit la interneţ momentan, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi la sediul central.  Referitor la cursurile gratuite de utilizare a calculatorului, o nouă serie va începe în toamna acestui an. Persoanele interesate se pot înscrie la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la sediul central din Muncitoresc, de pe strada Paul Iorgovici, nr.50″:

Urmare a conferinţei de presă susţinute joi, 1o iulie de către şeful Serviciului Public ,,Biblioteca Municipală” Reşiţa, Marius Motoşan conducerea Bibliotecii judeţene “Paul Iorgovici” Caraş-Severin şi-a prezentat dreptul la replică.

Iată aici punctul de vedere al Managerului Clara Maria Constantin:

Conform legislaţiei în vigoare, bibliotecile judeţene îndeplinesc în reşedinţele de judeţ şi rolul de biblioteci municipale. Înfiinţarea, la Reşiţa, a Serviciului Public ,,Biblioteca Municipală” nu anulează rolul de bibliotecă municipală a Bibliotecii Judeţene ,,Paul Iorgovici” Caraş – Severin, aceasta deservind în acelaşi timp şi comunitatea locală şi judeţeană.

Situaţia cu care ne confruntăm în acest moment este una aparte şi fără precedent, datorită faptului că Biblioteca Judeţeană ,,Paul Iorgovici” era singura bibliotecă judeţeană din ţară care primea finanţare pentru o parte a personalului de la Consiliul Local Reşiţa. Urmare a unei legi fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an, instituţiile nu mai putea fi finanţate din două surse diferite, ceea ce a impus o reorganizare a instituţiei bibliotecii.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Reşiţa s-a înfiinţat Serviciul Public ,,Biblioteca Municipală” Reşiţa, cu sediu şi conducere proprie. Au urmat alte hotărâri ale Consiliului Local Reşiţa prin care se revoca dreptul de administrare al Bibliotecii Judeţene ,,Paul Iorgovici” Caraş – Severin asupra spaţiilor în care funcţiona Secţia pentru copii (Aleea Tineretului nr.3), Secţia pentru vârsta a 3-a (Aleea Tineretului nr.5), Secţia Franceză (G.A. Petculescu, nr.1) şi Secţia Periodice (Str. George Enescu, nr.4) şi adrese prin care ni s-a solicitat eliberarea şi predarea acestora. Referitor la fondul de carte, menţionăm că un număr de 20.000 de volume a fost solicitat pentru preluarea în custodie de către serviciul nou înfiinţat.

În vederea asigurării accesului publicului la colecţiile bibliotecii, am propus Serviciului Public ,,Biblioteca Municipală” Reşiţa preluarea în custodie a fondului de carte din secţiile din cartierul Lunca Bârzavei. De asemenea, am solicitat păstrarea dreptului de administrare a spaţiilor unde funcţiona Secţia Periodice şi Secţia Franceză. Propunerea nu a fost acceptată, răspunsul primit la solicitarea noastră fiind să eliberăm şi să predăm spaţiile menţionate iar referitor la fondul de carte, că va fi preluat doar numărul de volume solicitat iniţial, 20 000.

Ulterior s-a revenit cu o nouă adresă în care se arăta intenţia de a prelua întregul fond de carte din secţiile aflate în spaţiile Consiliului Local Reşiţa. Subliniem faptul că Biblioteca Judeţeană ,,Paul Iorgovici” Caraş – Severin nu s-a desfiinţat, prin urmare fondul de carte nu poate fi preluat de către o altă instituţie, mai ales dacă este vorba despre fond de referinţă.

Cu toate acestea, pentru a sprijini Serviciul Public ,,Biblioteca Municipală” Reşiţa, a fost agreată varianta predării în custodie a numărului de volume solicitat iniţial, 20 000 de volume, carte cuprinsă în colecţiile Secţiei vârsta a 3-a şi Secţiei pentru copii din cartierul Lunca Bârzavei.

În momentul de faţă, cetăţenii din Reşiţa şi din judeţul Caraş – Severin pot beneficia de serviciile Bibliotecii Judeţene ,,Paul Iorgovici” Caraş – Severin la Centrul de carte ,,Banatica” din incinta Casei de cultură a sindicatelor, et. 2, Secţia Anglo – Americană ( Piaţa 1 Decembrie 1918) şi la Sediul Central de pe strada Paul Iorgovici, nr.50. Spaţiile în care vor funcţiona Secţia pentru copii, Secţia Franceză şi Secţia Periodice sunt în acest moment în proces de renovare, urmând a fi deschise pentru public, cel târziu, la începutul lunii octombrie a acestui an.

Manager, Clara Maria Constantin

(Alina Bradaci) (Hardy Cvoica)