Barack Obama vrea să ia decizii prin decret prezidenţial

Liderul de la Casa Albă s-a referit, într-un discurs, la blocajele politice care împiedică dezvoltarea economică a ţării. El a spus că nu preferă să acţioneze pe cont propriu.
barack obama
Preşedintele american, Barack Obama, ale cărui iniţiative sunt blocate de majoritatea republicană din Congres, a cerut cabinetului său să găsească domenii în care să poată lua decizii prin decret prezidenţial.
Şeful administraţiei a susţinut şi un discurs la Washington, în care s-a referit la blocajele politice care împiedică dezvoltarea economică a ţării.
În faţa a aproximativ 550 de persoane în cartierul Georgetown din Washington DC, preşedintele Barack Obama a cerut Congresului să aloce bani pentru repararea unor drumuri şi poduri.
E vorba de un fond special, care ar urma să rămână fără resurse luna viitoare.
Oficialităţile americane spun că, în lipsa unei finanţări suplimentare, proiecte de construcţie ar putea fi în pericol şi ar fi afectate sute de mii de locuri de muncă.
Republicanii, criticaţi pentru lipsa de acţiune
Obama i-a criticat din nou pe republicanii din Camera Reprezentanţilor pentru lipsa de acţiune şi a cerut americanilor să pună presiune pe aleşii din Congres.
Preşedintele Barack Obama a vorbit despre nevoia de a dezvolta infrastructura, de a construi drumuri şi poduri pentru a stimula economia şi câteva ore mai devreme, într-o reuniune cu membrii cabinetului său.
În cadrul întâlnirii, Obama a subliniat că SUA continuă să creeze noi locuri de muncă, să facă progrese în domeniul energiei şi să vadă îmbunătăţiri pe piaţa imobiliară, dar că mai sunt multe lucruri care ar putea fi obţinute, chiar dacă nu există un sprijin din partea Congresului, motiv pentru care Obama e hotărât să acţioneze şi pe cont propriu.
Reformarea sistemului de imigraţie, întârziată de republicani
Criticile lui Obama la adresa republicanilor din Camera Reprezentanţilor vin şi după ce preşedintele a anunţat luni că va recurge la măsuri administrative pentru a reforma sistemul de imigraţie.
Reforma în domeniu, care ar permite celor aproximativ 11 milioane de imigranţi ilegali din SUA să îşi rezolve statutul, este dezbătută de mai bine de un an în Congres.
Senatul a aprobat proiectul anul trecut, dar republicanii din Camera Reprezentanţilor nu l-au supus la vot şi l-au informat pe preşedinte că nu intenţionează să îl abordeze anul acesta.
Barack Obama spune că nu preferă să acţioneze pe cont propriu, dar că este nevoit să o facă atunci când problema devine serioasă, iar Congresul nu face nimic în acest sens.

Foto: captură youtube.com

Sursa: RRA

De același autor

Related Articles