Constantin-Ostaficiuc-presedinte-PDL-Timis-8

31 mai 2014

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de Cornel Sămărtinean – deputat în Parlamentul României, la data faptelor, director al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese; Alin Popoviciu – deputat în Parlamentul României și Constantin Ostaficiuc – la data faptelor, președinte al Consiliului Județean Timiș, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.
De asemenea s-a extins urmărirea penală şi asupra lui Marius Mezin, director comercial al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu în formă continuată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi a doi administratori ai unor societăți comerciale, Tiberiu Penescu şi Lucian Blaga, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.
În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcţionari din cadrul Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara, în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia şi au acţionat concordant pentru obţinerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unităţii în interesul căreia trebuiau să acţioneze. Astfel, suspecții Cornel Sămărtinean și Marius Mezin au participat la luarea deciziei şi apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spaţii aflate în incinta aeroportului.
Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc, persoane cu care Cornel Sămărtinean s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.
Concret, suspecții Alin Popoviciu  şi Constantin Ostaficiuc, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului. Această procedură viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care să-i determine să renunţe la închirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuşi de către cei doi suspecți. De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată faţă de foştii chiriaşi şi faţă de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie al A.I.T.
În acest sens, suspectul Marius Mezin, fiind desemnat preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor, pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput şi dispus unui alt funcţionar, ce nu cunoştea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitaţiile din datele de 27.10.2010 şi 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Alin Popoviciu şi Constantin Ostaficiuc.
Cu ocazia audierilor, suspecții Tiberiu Penescu și Lucian Blaga, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitaţia de închiriere a spaţiilor, aceştia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparenţelor unei proceduri deschise, transparente şi competitive.
În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Alin Popoviciu  şi Constantin Ostaficiuc. Prin activităţile infracţionale derulate de către aceşti funcţionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca şi câştigătoare a licitaţiei trucate, s-a produs Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.
La data de 30 mai 2014, suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea de procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

30 mai 2014

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, fostul director al Aeroportului din Timişoara, Cornel Sămărtinean şi deputatul PDL, Alin Popoviciu sunt audiaţi la acestă oră la sediul DNA Timişoara. Cei trei trebuie să dea explicaţii în legătură cu închirierea unor spaţii comerciale din aeroport. Acestea ar fi fost închiriate la preţuri de patru ori mai mici decât cele prevăzute în contractele anterioare. Curtea de Conturi a descoperit de asemenea, că aceste contracte au fost prelungite ilegal până în 2015. Sămărtinean este suspectat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în timp ce Ostaficiuc şi Popoviciu sunt vizaţi de anchetă pentru instigare la abuz în serviciu.

Vom reveni cu amănunte.

(Daiana Roşca)

Sursa foto:www.debanat.ro

1 COMENTARIU

Comments are closed.