Jandarmii îşi deschid porţile de ziua lor

ziua jandarmeriei

Mulţumiri şi felicitări, dar şi ordine de avansare în grad înainte de termen vor primi  de ziua lor jandarmii cărăşeni, . Pentru a marca cei 164 de ani de la întemeierea Jandarmeriei, la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi vor avea loc o serie de manifestări. Acestea vor debuta de la ora 11.00, cu Ziua porţilor deschise. Sunt aşteptate oficialităţi, şefi de instituţii, dar şi un public numeros, spune şeful Inspectoratului, colonel Sorin Axenti:

 

La 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica aprobă la propunerea Divanului Obştesc – ”Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în corp de jandarmi”. Este actul de înfiinţare a instituţiei „oamenilor de arme”, iar data de 3 aprilie este statuată ca fiind Ziua Jandarmeriei Române.

Anul 1990 a fost un an de cotitură în evoluţia istorică a instituţiei, caracterizat prin subordonări succesive Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, Jandarmeria căpătând diferite denumiri: „trupe teritoriale”, „trupe de ordine publică” şi ulterior „trupe de jandarmi”.

După anul 1990, două acte normative au reglementat organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române: Legea nr. 116/1998, înlocuită de legea nr. 550/2004 – act normativ care reglementează actualmente rolul, locul şi atribuţiile  acestei instituţii fundamentale a statului.

În prezent Jandarmeria Română „este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită în condiţiile legii atribuţiile ce îi revin cu privire la: apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

foto: IJJ Caraş-Severin

De același autor

Related Articles