Moţiunea de cenzură a PDL nu pică bine în calendarul PNL

motiune urne_bile_parlament - uslonline.roLiberalii resping solicitarea PDL de a sprijini iniţierea unei moţiuni de cenzură. Partidul Democrat Liberal a finalizat textul moţiunii care critică guvernarea USL, din care PNL a făcut parte până de curând. Preşedintele democrat-liberal, Vasile Blaga, crede că sprijinirea acestui demers ar fi un gest de penitenţă al PNL pentru că a participat la o guvernare considerată catastrofală şi marcată de eşecuri. PNL spune însă că vizează alt moment pentru o moţiune de cenzură.
USL nu şi-a îndeplinit promisiunile electorale, ba mai mult, a împovărat economia şi buzunarul cetăţenilor cu noi taxe – se arată în textul moţiunii PDL. Preşedintele Vasile Blaga susţine că, în locul celor un milion de locuri de muncă, USL a făcut 50.000 de noi şomeri, iar în fiecare zi de guvernare a Uniunii, 81 de firme s-au închis.
Pentru a depune moţiune de cenzură este nevoie de 144 de parlamentari, iar PDL are în parlament doar 57 de reprezentanţi, ceea ce înseamnă că mai are nevoie de 87 de senatori şi deputaţi. Din acest motiv, Vasile Blaga a adresat un apel liberalilor să semneze şi ei moţiunea PDL.
Vasile Blaga: În primul rând la liberali, dacă sunt bărbaţi, aşa cum spun, să vină să semneze o moţiune de cenzură. Asta ar însemna o recunoaştere a faptului că ai greşit. Aşa este şi creştineşte, mai şi greşeşti, şi trebuie să spui: “Da, domnule, am greşit”.
PNL vrea însă să iniţieze el o moţiune de cenzură, dar doar atunci când va avea certitudinea că există şanse de reuşită. Declaraţia aparţine prim-vicepreşedintelui PNL Klaus Iohannis, care a lăsat să se înţeleagă faptul că, în acest moment, un asemenea demers nu are avea succes.
Klaus Iohannis: O moţiune de cenzură este cel mai puternic instrument la îndemâna opoziţiei, însă poate fi folosit doar o singură dată într-o sesiune, şi este bine să fie folosit doar atunci când aduce fie un câştig de imagine, fie chiar duce la căderea guvernului vizat.
În schimb, deputatul independent Elena Udrea, membru al Partidului Mişcarea Populară, arată că va susţine orice moţiune împotriva guvernului.
Elena Udrea: Acest guvern trebuie să plece, ca urmare semnăm o moţiune de cenzură şi o susţinem cu cei 17 parlamentari pe care îi avem, chiar şi iniţiată de PNL.
Calculele pe hârtie arată că doar PNL poate să depună singur o moţiune de cenzură împotriva guvernului, dar restul partidelor din opoziţie au nevoie şi de sprijinul altor parlamentari.

Sursa: RADOR

Foto: uslonline.ro

De același autor

Related Articles