[VIDEO] Membrul unui cartel de droguri mexican, prins în România

Poliţia Română a făcut publice imagini cu membrul unui cartel de droguri mexican, prins în România şi extrădat în Statele Unite ale Americii în iulie 2020.

Mexicanul, responsabil de mai multe asasinate, a fost capturat anul trecut în România, însă informaţia a fost făcută publică abia duminică, deoarece autorităţile americane au desfăşurat în tot această perioadă o amplă acţiune de destructurare a reţelei la nivel internaţional, în cadrul căreia au fost arestate sute de persoane.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în cursul anului 2020, poliţiştii Serviciul Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOŢ au desfăşurat investigaţii ce au vizat membrii unei mari reţele infracţionale din Mexic, implicată în traficul internaţional de droguri. Acţiunea a beneficiat de colaborarea cu DEA, Homeland Security şi US Marshals.

Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracţiunilor de spălare de instrumente monetare, conspiraţie la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale şi importul de substanţe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite. Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislaţia română cu infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc şi spălarea banilor.

Succesul activităţilor poliţieneşti desfăşurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetăţean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autorităţile române. Această operaţiune a fost parte integrantă a unei acţiuni de amploare desfăşurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări şi 11 mandate de percheziţie.

În iulie 2020, mexicanul a fost extrădat în Statele Unite ale Americii, urmând să fie judecat pentru acuzaţiile care i-au fost aduse.

‘Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metafetamină şi cocaină de origine sutelor de kilograme pe teritoriul României. Rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membrii ai cartelului şi de a confirma efectuarea transportului, precum şi de a asigura fluxul de bani necesare continuării activităţilor infracţionale. Cetăţeanul extrădat era un membru important al cartelului, în arestarea lui fiind implicate majoritatea agenţiilor americane: DEA, Homeland Security şi US Marshals. Agenţii americani au trimis un avion de mici dimensiuni special pentru transportul persoanei în SUA’, a declarat un ofiţer de poliţie român, într-o conferinţă de presă.

Ofiţerul a explicat că bărbatul extrădat făcea parte din ,,Cártel de Jalisco Nueva Generación,, unul dintre cele mai violente carteluri mexicane, având un nivel egal cu celebrul cartel Sinaloa. Este vorba de asasinate împotriva rivalilor, inclusiv decapitări, sau asasinate la comandă. Mexicanul prins în România era responsabil de multiple asasinate de-a lungul timpului. Acesta intenţiona să facă trafic de droguri şi prin România.

De același autor

Related Articles