[AUDIO] Amenzi mai mari pentru cei care nu respectă noile prevederi legale privind combaterea ambroziei

Guvernul a adoptat noi măsuri pentru combaterea ambroziei. Actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu această plantă parazit şi înăsprirea amenzilor pentru cei care nu respectă noile reguli.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Liviu Munteanu, pentru Radio Reşiţa:

Liviu Munteanu

Guvernul a decis în ședința din 27 ianuarie 2021 aprobarea unei Hotărâri ce prevede noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozia.

Același act normativ prevede că toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia.

De asemenea, Hotărârea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an, verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competenţa de a sancţiona nerespectarea dispoziţiilor legale şi creşterea nivelului de sancţionare cu amenzi consistente pentru persoanele care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

Măsurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie“.

Liviu Munteanu a mai subliniat că, amenzile pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind distrugerea buruienii ambrozia sunt între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 la 20.000 de lei pentru cele juridice.

Sursa foto: GettyImages

Cele mai citite

Related Articles