Ancheta continuă după incendiul de la Matei Balş. Mai multe cadre medicale merg astăzi la audieri

Încă un spital din România nu a mai facut fata presiunilor aduse pandemie. Un sistem de sănătate vechi tinut în viata, de zeci de ani, doar cu reparatii mai mult sau mai putin generale, a facut ca înca cinci oameni, toti bolnavi de Covid, sa moara in incendiul izbucnit ieri la spiatalul Matei Bals diin Bucuresti, de altfel unul dintre cele mai bine finantate din tara.

Acum mai multe anchete sunt în curs si procurorii criminalisti ar urma sa afle astazi daca la originea focului s-ar fi aflat un aparat de încalzire adus de una dintre rudele pacientilor, pentru ca în pavilion era frig. Presedintele Klaus Iohanniş care a fost si el la spitalul Matei Bals a cerut masuri urgente de reforma. În opinia sa, tragedia de ieri arata, înca o dată, ca este o problemă gravă în sistemul de sanatate.

Premierul Florin Câtu a iesit public, la câteva ore de la dezastru, să le ceara angajatilor din administratie, din Ministerul Sanatatii, de la inspectiile judetene de sanatate, sa iasă din birouri si sa-si faca datoria pentru prevenirea unor astfel de tragedii.

Anchetatorii au reluat cercetările la faţa locului în cazul incendiului de la institutul Matei Balş în urma cărui au murit cinci pacienţi, patru dinte ei fiind găsiţi carbonizaţi. La spital a venit o echipă mixtă cu procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani care incearcă să afle care a fost cauza focului. Procurorii ar putea să lămurească astăzi şi dacă în salonul care a luat foc a existat un aparat de încălzire, aşa cum a afirmat fiica unui pacient. În parlalel la Poliţia Capitalei sunt audiate mai multe cadre medicale, printre aceste şi şeful secţiei covid, medicul Florin Căruntu. El a iesit cu puţin timp în urmă de la întâlnirea cu anchetatorii.

După amiază umează să fie audiat medicul care a fost de gardă în noaptea producerii incendiului. Deocamdată anchetatorii au aflat, după audierile de ieri, cum au încercat să salveze bolnavii, asistentele şi infirmierele aflate de gardă în dimineaţa tragediei.

În acest caz procurorii au deschis deja dosar penal pentru ucidere din culpă, dar deocamdată nu au acuzat pe nimeni.

Cinci dintre pacienţii transferaţi ieri după incendiul de la Institutul Matei Balş se simt mult mai bine şi urmează să fie externaţi. Sunt însă şi câteva cazuri mai grave în care bolnavii sunt intubaţi, în secţiile de terapie intensivă.

De același autor

Related Articles