Moldova Nouă își alege primarul! Din nou…

Cetățenii din Moldova Nouă sunt chemați din nou, astăzi la vot pentru a-și alege primarul. Ei s-au prezentat la urne și în 27 septembrie, dar Biroul Electora Central a invalidat alegerea primarului Adrian Torma, după ce candidatura lui a fost considerată ilegală.

După mai multe procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că alegerile trebuie reluate, iar Adrian Torma nu are dreptul să participe la scrutinul de astăzi. Așadar, în cursă au rămas doi candidați, iar cetățenii din Moldova Nouă trebuie să îl aleagă pe cel care să îi reprezinte în următorii 4 ani.

Orașul de la malul Dunării nu a avut conducere timp de 4 luni. Și fără primar și fără consiliul local.

Din punct de vedere tehnic, a fost ca un fel de maraton pentru că Prefectura Caraș-Severin a trebui să organizeze acest nou tur de alegeri în mai puțin de o săptămână. Rapid a mai avut loc o nouă instruire a președinților secțiilor de votare. Tot rapid s-a făcut necesarul de materiale care a fost trimis de la București. Birourile electorale ale celor 12 secții de votare au preluat ieri de la Primăria orașului Moldova Nouă 11.984 de buletine de vot și 11.350 de timbre autocolante cu mențiunea “VOTAT”, materialele sanitare, precum și celelalte materiale necesare desfășurării scrutinului.

Secțiile de vot s-au deschis la ora 7, există observatori din partea fiecărui partid și nu sunt probleme reclamate până la acest moment, după cum ne-a informat ofițerul de presă al Poliției, Alina Boeru. Nu au fost reclamații nici în perioada campaniei electorale.

Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin nu a fost sesizat cu privire la vreo posibilă încălcare a normelor legale privind Compania electorală pentru funcția de primar al Orașului Moldova Nouă. Asigurăm cetățenii că toate sesizările vor fi verificate cu celeritate și imparțialitate, iar în cazul în care vor fi constatate nereguli, se vor aplica măsurile legale.

În Moldova Nouă au fost mobilizate atât forțe ale Jandameriei, cât și ale Poliției.

Măsurile de pază și protecție instituite la locațiile secțiilor de votare presupun prezența efectivelor pentru a preveni apariția unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. Cele 12 secții și localuri de votare constituite pe teritoriul orașului Moldova Nouă vor fi asigurate cu pază de către 24 de jandarmi de la Jandarmeria Caraș-Severin. Alte 39 de efective, dintre care 32 de polițiști, 3 jandarmi și 4 polițiști locali vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, în ziua votării. Pentru intervenția efectivă la eventuale incidente, jandarmii angrenați în paza și protecția secțiilor de votare vor fi sprijiniți, la solicitare, de patrulele de poliție aflate în dispozitivul curent de intervenție, care își vor desfășura activitatea în zonă. Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști, jandarmi și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 58 de polițiști, jandarmi și pompieri vor fi constituiți în echipe operative, echipe de specialiști și rezerve de intervenție, pregătite să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, începând cu ora 7.00, toate cele 12 secții de votare din  Circumscripția electorală orășenească nr. 6 Moldova Nouă au fost deschise în vederea desfășurării alegerilor pentru funcția de primar al localității Moldova Nouă, județul Caraș-Severin.

Alegătorii își vor putea exercita dreptul de vot astăzi, 24 ianuarie 2021, între orele 7:00 – 21:00, cu posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Potrivit Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 226/18.01.2021, alegătorul  care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie 2020 – 24 ianuarie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia la scrutinul din 24 ianuarie 2021.

Reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente participă în calitate de observatori în secțiile de votare din Moldova Nouă, cu scopul de a monitoriza buna desfășurare a procesului electoral.

În prima oră de la deschiderea secțiilor de votare și-au exprimat opțiunea 161 de persoane, dintr-un total de 10899, înscrise pe listele permanente.

De același autor

Related Articles