[FOTO-AUDIO]„ZIUA CULTURII NAȚIONALE -«La Steaua Care-a Răsărit» – O călătorie imaginară de la Ipotești la Reșița“

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori şi de Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Cu acest prilej, chiar şi pe pandemie, au loc manifestări de suflet în Banatul de Munte pentru a evoca pe marele poet şi pentru a transmite generaţiei tinere importanţa valorificării şi cunoaşterii marilor înaintaşi care au contribuit la dezvoltarea limbii şi literaturii române, la progresul României.

O astfel de manifestare este organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în colaborare cu Memorial Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“ (Botoșani) și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani joi, 14 ianuarie, ora 15:00, sub denumirea „15 ianuarie – ZIUA CULTURII NAȚIONALE –  «La Steaua Care-a Răsărit» – O  călătorie imaginară de la Ipotești la Reșița“.

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, profesor Ioan Benga şi sufletul acestor acţiuni, după cum a precizat domnul Benga, Angelica Herac, au făcut precizări despre caracterul foarte important al acestei manifestări, acela de a aduna sub bolta culturii române luminate de Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu, toate sufletele de români indiferent de vârstă sau de locul unde se află. Acest eveniment de conotaţie naţională şi patriotică reuneşte români din Serbia pe firul emoţiei de la Reşiţa la Ipoteşti, glorificând supremaţia geniului eminescian.

Nu poţi fi român dacă nu îl ai deasupra vieţii tale pe Eminescu, omul deplin al culturii româneşti.

„Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are”, mărturisea ultimul romantic al literaturii româneşti, iar această acţiune dedicată poetului nostru național,  Mihai Eminescu, este o conștiință de cultură deschisă către români cu aripile cerului pentru a ne închega eternitatea în slova rugăciunii rostită în  viers românesc.

Evenimentul se va desfășura on line, pe meet și va fi susținut de muzeograf Oana BUZATU, Botoșani – „Din satul copilăriei lui Eminescu“ – Memorial Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“ și Gheorghe JURMA, scriitor, Reșița – volumul „Monumentele Mihai Eminescu“.

https://meet.google.com/pim-bgir-wbf

La mulţi ani, de Ziua Culturii Române tuturor trăitorilor de vers eminescian!

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles