[FOTO] La mulți ani,Maia Ioana Truțulescu: mica noastră-mare Prințesă a Culorilor!

Azi, pentru unii dintre noi, spectacolul lumii contemporane este dezarmant. Ne simţim într-o mare nesiguranţă, pentru că toată tabla de valori în care am crezut şi crescut s-a zguduit. N-aş vrea să cred că s-a şi prăbuşit. Suntem însă neliniştiţi, nedumeriţi, suntem trişti; ceea ce se petrece pe planeta nu ne dă senzaţia unei liniştiri iminente şi atunci ne reîntoarcem la Valori, fără a răgazul de a evita sentimentele… Exista o criză a Culturii? Nu, există o criză de Ideal… În vremurile acestea tulburi, poveştile cu prinţese care ne îndeplinesc orice dorinţă par rupte dintr-o altă lume… dar există…

La Reșița, urmărim de 7 ani cum o Prințesă a Culorilor a schimbat bagheta fermecată pe o pensulă şi un şevalet ce se sprijină pe bunătatea și frumusețea întregii lumi și o răzvrătește pe pânză ca un joc ce ne implică sufletele obosite transformându-ne în curteni ferciți și fermecați de mica lor Prințesă…

De la 4 ani această joacă a înnobilat regatul său, iar la vârsta de 5 ani a avut prima expoziție…o Prințesă Copil care a crescut cu fiecare culoare, cu fiecare emoție știută sau neștiută de către cei care o iubesc și o apreciază de peste mări și țări, nu doar în propriul regat, oraşul de pe malul Bârzavei!

Au venit soli din țară să o cunoască, au trimis frumoase slove cei fermecați de acest minunat copil, au plâns de emoție părinții și familia, dar Prințesa Culorilor și-a continuat stăpânirea prin frumos, eliberând din misterul fiecărei culori cele mai frumoase sentimente care au răsărit ca un curcubesu peste sufletele noastre…

Probabil, că erau mult mai multe căi de a o sărbători pe Maia Ioana Truțulescu, dar această fetiță artist care a împlinit 11 ani nu știu dacă a avut timp să citească multe povești, iar astăzi aş vrea să citească o poveste despre ea, scrisă cu emoția celui ce-a găsit într-una dintre culorile înnobilate de Maia puterea de a lăcrima cu speranță și bucurie…admirație și prețuire, fiindcă Prințesa Culorilor face parte dintr-o familie ce a pus la rang de artă destinul de a fi român.

În viziunea Maiei, ideea de România este întruchiparea unui copil, a unei fetițe îmbrăcate în port popular tradițional, a cărei făptură este protejată de milioane de brațe întinse. Fetița zâmbeste, visează sau doar exprimă mulțumire într-un surâs inocent. Expresia feței creează liniste sufletească, bucurie, împlinire și nu în ultimul rând siguranță. Copilul- România sau Prinţesa Culorilor  este  Artistul Maia Truţulescu, care salvează lumea din colivia mediocrității și îi desenează un Cer, ca un prag ce îl pune pe creștetul Visului pe Dumnezeu.

Există o criză a Culturii? Nu, există o criză de Ideal… şi totuşi avem lângă noi Artişti care caută acest Ideal, astăzi, despre Prinţesa Culorilor sau Copilul România, Maia Truțulescu, un creion în mâna Lui Dumnezeu care, desenează o scrisoare de dragoste lumii, iar dacă această lume va deveni mai bună într-o zi este și din „cauza” acestei fetițe de 11 ani care contemplează lumina vieții peste pânza unor aripi de fluturi din care frumosul își face zbor peste timp, cu SPERANŢĂ!

La mulți ani, Maia Ioana Truțulescu, mica noastră- mare Prințesă a Culorilor!

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Maia a avut prima expoziție personală de pictură la 5 ani la Muzeul Banatului Montan din Reșita și este deținătoarea Ordinului Salonului Internațional de Pictură „Arte Mici” precum și a diplomei de excelență  acordată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, ca semn de recunoaștere a contribuției la valorile cultural-artistice ale Banatului de munte.

A participat la mai multe expoziții colective, ultima fiind expoziția „RITMURI CROMATICE” organizată de Galeria „Elite Prof Art” din București.

Ca definiţie, ceea ce face Maia se numeşte „dripping” sau „action painting” și nu numai, abordând și subiecte figurative la prima vedere. Este un fel de abstract cromatic prin care îşi exprimă trăirile legate de pictură, chiar acest lucru făcând ca arta ei să fie sinceră, directă şi credibilă. Liberă în exprimare, ea oferă prin culoare o gamă largă de compoziţii cromatice care impresionează prin tărie, acurateţe şi armonie.

Deasemenea, Biblioteca Națională a României- sala Pergament a găzduit în data de 28 septembrie 2019 vernisajul unei expoziții inedite de pictură cea a Maiei Truțulescu, în vârstă de numai 9 ani,la acea vreme,  intitulată ”Sounds of Soul”, eveniment organizat cu sprijinul Asociației Culturale ARTAR. Maia a expus lucrări de pictură în tehnica acril pe pânză, cea mai mare fiind de 2 metrii pe 2 metrii.

La 9 ani, Maia era la cea de a patra expoziție personală de pictură. A participat la mai multe expoziții colective, dintre cele mai importante amintim expoziția “RITMURI CROMATICE” organizată de Galeria Elite Prof Art din București în colaborare cu Crowne Plaza Bucharest Hotel și expoziția  ”Chipul lui Dumnezeu-Chipul omului” unde a expus alături de studenți ai Universității  Babes Bolyai Cluj-Napoca, secția artă sacră.

Multe din lucrările Maiei se află deja în colecții private sau de stat.

Deoarece stră-străbunicul Maiei a fost unul dintre cei 1228 de delegați care au votat Unirea Transilvaniei cu România  în 1918, a dorit să realizeze o lucrare prin care să aducă un omagiu înaintașului ei și celor 100 de ani de România. Astfel înAnul Centenarului a realizat lucrarea ”Visul României Mari” care în momentul de față se află la loc de cinste în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române  din București.

A fost premiată la Concursul Internațional de Arte Plastice ”Martha Bibescu” fiind cel mai tânăr laureat al evenimentului!

A mai adăugat la capitolul expoziții colective o participare. O expoziție de artă intercontinentală ”Planeta noastră, casa noastră” organizată de Fundația ”Inter-Art”, un proiect dedicat celei de-a 75-a aniversare a Națiunilor Unite, sărbătorită în 2020. Expoziția cuprinde 121 de participanți, din 30 ţări.

De același autor

Related Articles