Una dintre misiunile culturale însușite de către Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița este cea de a reaminti iubitorilor de cultură și spiritualitate personalitățile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spațiu de interferențe culturale.

De data aceasta să ne aducem aminte de o personalitate a Banatul Montan, care, chiar dacă nu s-a născut la Reșița, întreaga sa activitate, până în ultima clipă, și-a desfășurat-o aici, și-a dedicat-o Reșiței, oamenilor și uzinelor reșițene. Este vorba despre fotograful de excepție Hermann Stephanus Heel (*25.12.1895, Cornea – †28.10.1964, Reșița). În aceste zile se împlinesc 125 de ani de la naștere.

Andrei Bălbărău, inițiatorul și custodele Muzeului Cineastului Amator din Reșița, cel care a lucrat în ultimii ani poate cel mai mult cu fotografiile celui omagiat, a conceput următoarele gânduri despre Hermann Stephanus Heel sau Heel Moni, cum îi spuneau reșițenii în timpul vieții:

Am avut plăcerea să cunosc munca fotografului Hermann Heel prin negativele fotografice aduse de domnul Francisc Csonka pentru scanare la Muzeul Cineastului Amator. Fotografiile realizate cuprind o gamă largă de subiecte: fotografii realizate iarna, în zonele montane, atât pe Semenic cât și pe Muntele Mic, fotografii ce surprind oameni în straiele bănățene la diferite munci agricole, dar și în zilele de sărbătoare. Deși puține, dar impresionante cele aduse de dl. Csonka, sunt fotografiile realizate în uzină, cu oamenii muncii la datorie.

Din când în când, în fața obiectivului apare chiar fotograful, în ceea ce am ajuns să numim astăzi «selfie». Dar obiectivul domnului Heel nu a imortalizat doar Banatul. Fotografiile ne duc pe litoral, surprinzând oamenii la pescuit, o faleză de nerecunoscut în prezent, dar și cazinoul în vremurile lui bune.

Deși un număr mare de negative și fotografii scoase pe hârtie fotografică au fost scanate la Muzeul Cineastului Amator, acestea reprezintă doar o mică parte din întreagă activitate desfășurată la U.D.R. și ulterior, după SOVROM, la UCMR. Cu siguranță și alte materiale realizate de domnul Heel așteaptă să fie redescoperite și redate publicului. O simplă fotografie ne oferă oportunități infinite de a afla mai multe despre oameni, natură, industrie și obiceiuri, așa cum au fost văzute din spatele obiectivului. O lume care nu trebuie să stea închisă într-un sertar. Văzând fotografiile realizate de Hermann Heel nu pot decât să mă întreb: cum ar fi fost filmele pe care domnul Heel le-ar fi realizat ca și cineamator?”.

În această perioadă, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița este prezentată o mini-expoziție retrospectivă Hermann Stephanus Heel, realizată cu sprijinul lui Andrei Bălbărău și al Muzeului Cineastului Amator. De asemenea, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a marcat împlinirea a 125 de ani de la nașterea acestei personalități bănățene, printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă aferentă, ștampila fiind aprobată prin Federația Filatelică Română de către Poșta Română, astfel încât întreaga corespondență care pleacă de la Oficiul Poștal Reșița 1 în ziua de 24 decembrie, să poarte această ștampila ocazională. (Erwin Josef Țigla)