[FOTO- AUDIO] Cetele de colindători s-au mutat online. Elevii din Banatul Montan colindă împreună cu cei din Muntenia și Oltenia

305

Activitatea “Obiceiuri si tradiții pentru sărbătorile de iarnă – colindăm cu drag din Muntenia, Oltenia și Banat” s-a desfășurat zilele trecute în mediul online. Au luat parte la aceasta aproape 90 de elevi și 12  cadre didactice, de la Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița, Școala Gimnazială Nr. 2 Videle și Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova. Despre această activitate, ce face parte din Proiectul eTwinning “Sărbătorile iernii în țara mea – parteneriat școală – grădiniță”, a vorbit directorul  Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița, Ghiorghița Fercea:

La acest proiect, care se desfășoară în mediul online, mai participă cadre didactice și preșcolari de la Grădinițele Floarea Soarelui, Dumbravă Minunată și Riki – Priki,  precum și două grădinițe din Dumbrăvița și Giroc, județul Timiș, în total 69 de cadre didactice și peste 500 de preșcolari și elevi. Acum, în aceste vremuri când cetele de colindători nu mai pot cutreiera si saluta cu bucurie Nașterea Domnului, am organizat o întâlnire între elevii participanți la proiect în mediul virtual.

Banatul este una dintre regiunile etno-folclorice în care tradițiile s-au păstrat nealterate, fiind transmise din generație în generație. Marile sărbători creștine, dar și evenimentele importante din viața omului au un farmec aparte aici.

Elevii de la Colegiul Național “Mircea Eliade” Reșița, îndrumați de profesorii Cornelia Bribete, Camelia Brașoveanu, Ghiorghița Fercea, Nicoleta Marcu, Beatrice Mihăilescu, Adela Roșu, Rodica Sașec, Mihaela Zgârdea au prezentat obiceiuri din străbuni păstrate și azi în Banat: colinda Pițărăilor, despre Colindătorii care în ziua de Crăciun merg cu Steaua, despre Colindul Dubașilor – unul, dintre cele mai frumoase și unice obiceiuri din Banat și despre obiceiul Sânvăsiilor de Anul nou. Au cântat colinde, au prezentat costumul popular din zona Fârliug și  un plugușor foarte reusit.

Copiii de la Școala Gimnazială din Teleorman, coordonati de profesorii Monica Iorga ,Simona Miu și Flori Vintilă au prezentat obiceiuri specifice județului Teleorman pentru diferite momente ale sărbătorilor de iarnă, versiuni ale legendei bradului și o scenetă de Crăciun, iar elevii Școlii Gimnaziale Mihai Viteazul din Craiova, obiceiuri specifice zonei Oltenia – colinde de copii, cântecele de stea, vicleimul, plugușorul, sorcova, jocuri cu măști,  inclusiv obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – ziua sacrificării porcului de Crăciun.

Atmosfera a fost emoționantă, chiar dacă întâlnirea a avut loc pe Google – Meet.  Copiii au fost îmbrăcați în costume populare autentice, au cântat „Steaua sus răsare”, „Trei magi de la răsărit”, „O ce veste minunata”, „O brad frumos”, „Florile dalbe”, au răsunat urări de sărbătoare și clinchet de clopoței. S-a comunicat, s-au făcut aprecieri și urări inclusiv pe chat. Elevii, coordonați de cadrele didactice s-au documentat din cărțile specialiștilor folcloriști, din povestirile spuse de bunici și părinți, dar au povestit și propria experiență, despre cum îl așteaptă pe Moș Crăciun, cum merg cu colinda, cum își pun în trăistuțele din pânză nucile, colacii, covrigii și merele primite de la gazde.

Obiectivele activității au fost atinse:  să perceapă semnificația sărbătorilor de iarnă, să descopere obiceiuri și tradiții strămoșești legate de sărbătorile specifice zonei de unde provin dar și altor zone din țară, să-și perfecționeze abilitățile IT, să contribuie la transmiterea tradițiilor și obiceiurilor mai departe, a mai adăugat prof. Ghiorghița Fercea.

Proiectului nostru își propune să reunească copii de pretutindeni, să creeze legături durabile, prietenii unite sub același țel, al faptelor bune, al respectului pentru obiceiuri și tradiții strămoșești și față de simbolurile și valorile naționale.

Spiritul Crăciunului este prezent în școala online la Colegiul Național “Mircea Eliade” Reșița prin creațiile elevilor, felicitări, scrisori adresate lui Moș Crăciun, ornamente pentru brad, serbări online în jurul ieslei pruncului Isus, confecționare de brazi din materiale ecologice pentru a participa la  concursul organizat de Primăria Reșița, întâlniri cu părinții și elevii, desfășurate la nivelul tuturor grupelor și claselor de elevi, de la preșcolar la liceu.

Sursa foto: Ghiorghița Fercea