Premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, a lansat un apel înainte de sărbători, prin care le cere românilor să respecte regulile de distanţare socială, în aşteptarea campaniei de vaccinare, care va începe în România pe 27 decembrie. Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a demara campania de imunizare împotriva SARS CoV-2, dă asigurări premierul interimar al României, Nicolae Ciucă.

Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Şi, folosesc acest prilej, pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”.

Centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 este pregătit pentru începerea imunizării. Unitatea de stocare de la Institutul Cantacuzino deţine toate avizele pentru funcţionare şi are o capacitate de aproximativ un milion şi jumătate de doze de vaccin. Pentru celelalte centre regionale, capacitatea de stocare va fi între 150.000 şi 200.000 de doze de vaccin. Echipamente frigorifice necesare vor fi distribuite în aceste zile către cele şase centre regionale de depozitare, urmând ca, pentru transportul vaccinului să fie folosite mai multe tipuri de mijloace auto însă, distribuirea cantităţilor mai mari de vaccin se va putea realiza cu aeronavele C 27 J Spartan, din dotarea Ministerului Apărării Naţionale.

Comisia Europeană a dat ieri aprobarea pentru utilizarea vaccinului COVID-19 dezvoltat în comun de compania Pfizer şi BioNTech, fiind ultimul pas pentru a permite României să înceapă imunizarea cetăţenilor în a 3 zi de Crăciun.