Biroul Politic Naţional al PNL a validat cu unanimitate de voturi, variantele ca preşedintele partidului, Ludovic Orban, să fie propunerea de premier, iar Florin Cîţu,  propunerea de preşedinte al Senatului şi posibilitatea ca Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru şi Ludovic Orban, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat miercuri seara Ludovic Orban.

„Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaţilor. Ca atare, PNL, în urma dezbaterii şi analizei, a decis următorul mandat. În primul rând, mandatul de a continua negocierile cu USR PLUS, cu UDMR şi, de asemenea, cu Grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii.

Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din planul de dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în faţa românilor, cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent şi un salt în calitatea vieţii şi în veniturile românilor.

Constatând că într-o democraţie votul cetăţenilor este baza pentru orice negociere, PNL, având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare, consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de prim-ministru şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.

Mandatul nostru presupune două posibile variante.Rămâne în picioare prima variantă, cu Florin Cîţu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor.

În cazul în care nu se acceptă această variantă, ţinând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noştri de negocieri, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi, de asemenea, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

În această situaţie candidatul la funcţia de prim-ministru este desemnat preşedintele PNL, adică, subsemnatul, Ludovic Orban şi candidat la funcţia de preşedinte al Senatului domnul senator Florin Cîţu.

Tot în cadrul acestui mandat am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice şi trebuie să existe o pondere care să fie proporţională cu voturile primite de formaţiunile politice care participă la formarea acestei coaliţii, PNL, repet, având o pondere de aproximativ 55%.”, a spus Ludovic Orban.

Ambele variante vor fi propuse la negocierile cu USR PLUS şi UDMR, care ar urma să aibă loc joi.