Guvernele europene iau în continuare măsuri stricte înainte de sărbătorile de iarnă pentru a evita un nou val al pandemiei de coronavirus.

Principala preocupare a oficialităților este aceea de a nu pune presiune pe spitale, în condițiile în care acestea lucrează la capacitate maximă. Una din soluțiile de a ține în frâu maladia apărut anul trecut în China este vaccinarea.

Carantină, restricții de deplasare în timpul nopții, sărbători în familie – acestea par a fi noțiunile ce vor defini sfârșitul de an. Petrecerile în piețe și călătoriile nu vor fi posibile până la mijlocul lunii viitoare în unele țări. Cea mai dură carantină va fi în Olanda, anunțate de premierul Mark Rhutte în paralel cu un protest. Măsurile vor fi valabile cinci săptămâni. 

Şcoli, grădinițe, magazin nealimentare, muzee, săli de sport închise, iar în vizită pot veni doar două persoane pe zi. Situație similară și în Germania, aflată de astăzi în carantină națională până cel puțin pe 10 ianuarie. Telemunca este încurajată, iar viața socială este dur restricționată. În Marea Britanie, unde ar fi fost descoperită o mutație a temutului virus, Londra și mai multe comitate din sudul regatului pun lacăt de azi  restaurantelor și vor limita cât mai mult socializarea. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că europenii ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19 chiar de anul acesta. O reuniune de urgență este programată săptămâna viitoare, mai devreme decât se estimase, și se așteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului să aprobe vaccinul de la Pfizer și BioNtTech. 

Italia, Germania, Franța, Belgia, Luxemburg, Ţările de Jos, Spania și Elveția au anunțat deja, prin vocile miniştrilor sănătății, că-şi vor coordona lansarea campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus.