Germania se pregătește să intre într-un lockdown sever, pe fondul creșterii numărului de infecții cu SARS-CoV-2

Germania se pregătește să intre într-un lockdown sever, o închidere drastică a activității începând de miercuri, conform acordului la care au ajuns cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor federale.

Sistarea activității publice survine pe fondul creșterii numărului de infecții cu SARS-CoV-2 în Republica Federală Germania, care până nu demult era prezentată drept model de succes în combaterea pandemiei.

Efectele deciziilor anunțate duminică de cancelarul Angela Merkel și premierii landurilor federale, care au convenit asupra impunerii unui lockdown sever la nivel național, s-au făcut simțite cu precădere în magazine, care, cu puține excepții, se vor închide începând de miercuri până la 10 ianuarie.

Astăzi, la Bonn, magazinele de bricolaj şi cele aparținând lanțurilor de modă or magazinele universale au fost ticsite de oameni în căutare de cadouri or de lucruri utile şi mai greu de procurat online. Multe frizerii au prelungit astăzi programul de funcționare pentru a face față numărului mare de clienți.

Totodată, experții în reciclare solicită companiilor de salubritate scurtarea intervalelor de colectare a cartoanelor pe fondul numărului mare de comenzi online al germanilor.

Asociația Comercianților Germani, care se teme de un val de falimente în rândul firmelor mici în următoarele luni, solicită Guvernului să permită comerțului staționar măcar predarea mărfurilor comandate pe internet în spațiile magazinelor închise, ceea ce – spune asociația – ar ușura povara firmelor de coletărie.

Reamintim că pe fondul creșterii numărului de infecții şi decese viaţa publică, dar și cea privată vor fi restricționate începând de miercuri în toată Germania.

Magazinele, cu excepția celor pentru nevoile zilnice, vor fi închise, școlile vor fi închise și ele de tot, ori pur și simplu suspendată prezența obligatorie în clase. Întâlnirile private se limitează la propria gospodărie și încă o altă gospodărie, dar nu mai mult de cinci persoane adulte, copiii nefiind puși la socoteală. Numai între 24 și 26 decembrie se vor putea reuni maximum nouă persoane din patru gospodării.

Ridicarea restricțiilor pe 10 ianuarie este mai puțin probabilă, nu puțini dintre liderii politici de anvergură subliniind deja că lockdown-ul nu trebuie nicidecum suspendat prematur. Scopul primordial al acestor măsuri, a precizat Angela Merkel, este limitarea contactelor între oameni. Una dintre măsurile convenite de guvern prevede și dotarea a 27 de milioane de cetățeni din grupurile de risc cu măști mai performante, tip FFP2, ce vor fi livrate începând de mâine, potrivite unei ordonanțe a Ministerului federal al Sănătății.

Asociația Federală a Farmaciștilor Germani anticipează, citez, un aflux enorm de clienți și avertizează cu privire la formarea de cozi. Într-un prim-pas, persoanele de peste 60 de ani și cele cu anumite boli cronice vor primi gratuit trei măști FFP2 la farmacie, fiind suficientă prezentarea cărții de identitate sau, citez, motivarea plauzibilă a apartenenței la unul dintre grupurile de risc.

Sursa: RRA

Cele mai citite

Related Articles